JEDNA OD ŽRTAVA DIJETE

'UKRAO' IDENTITET BRATU Švicarska izručila BiH šesterostrukog ubojicu koji se skrivao četvrt stoljeća, u međuvremenu se oženio i mirno živio

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.10.2019. u 10:07

A police van is seen arriving at a place of commemoration in Dobrovoljacka street in Sarajevo, May 3, 2012. The commemoration by about 100 Serbs who travelled by buses to lay flowers and light candles in the city centre at the spot of an attack on a retreating column of the Yugoslav Army (JA) in May 1992, has sparked anger and shock among residents. The attack happened on May 3, 1992, a day after late Bosnian president Alija Izetbegovic was kidnapped by Serb forces and Sarajevo came under the worst mortar attack since the Bosnian Serbs besieged the capital in April 1992. REUTERS/ (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: ANNIVERSARY POLITICS) - RTR31JO9
Dado Ruvic / REUTERS

Ilustracija

 

Švicarska je izručila Bosni i Hercegovini muškarca koji je tijekom rata u toj zemlji ubio šest članova jedne bošnjačke obitelji, a potom pobjegao i godinama živio u inozemstvu pod lažnim identitetom, objavili su u utorak mediji u BiH.

Muškarac identificiran kao Zoran Pantić od ponedjeljka je u zatvoru u Bijeljini i u tijeku je postupak njegova slanja na odsluženje zatvorske kazne od 12 godina koja mu je izrečena još 1995. godine nakon što je proglašen krivim za višestruko ubojstvo.

Pantić je s nekoliko suučesnika u listopadu 1993. godine obećao članovima obitelji Isić iz sela Gornji Rankovići kod Teslića da će ih za novčanu naknadnu prebaciti preko Drine u Srbiju. Umjesto da to i učine, Pantić i ostali su šest Bošnjaka dovezli kamionom do jednog sela i tamo ubili te opljačkali dragocjenosti koje su žrtve nosile, a trupla bacili u Drinu.

Tijekom sudskog postupka utvrđeno je kako je Pantić osobno ubio dijete, ženu i muškarca.

Nakon tog zločina Pantić je pobjegao u inozemstvo i nastanio se u Švicarskoj, a potraga za njim trajala je godinama jer je preuzeo identitet svog brata Dalibora te se pod tim imenom i oženio Švicarkinjom. U Švicarskoj se predstavljao kao državljanin Srbije, a prijevara je otkrivena kada je švicarskim vlastima podnio zahtjev za dodjelu državljanstva.

Glasnogovornica MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović kazala je kako je njegovo uhićenje rezultat dugotrajne i uporne potrage.

"I nakon 24 godine od bijega osuđenog nismo odustali od potrage i privođenja pravdi kako bismo time bar koliko-toliko pružili malo satisfakcije rodbini žrtava", kazala je Miljanović.

Odvjetnik Miodrag Stojanović, koji zastupa Pantića, najavio je kako će zatražiti obnovu postupka.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo