OZNAČILI JU I PUSTILI

ULOV KOJI JE BACIO RIBARE U EUFORIJU Iz mora izvukli grdosiju koja bi u Japanu koštala 3 milijuna eura, ali onda se dogodilo nešto potpuno neočekivano

 
Ilustracija
 Jon Nazca / REUTERS

Velika tuna teška gotovo 300 kilograma i duga gotovo dva i pol metra ulovljena je uz obalu Irske.

Ova ogromna riba je najveća riba ulovljena u irskim vodama ove godine, a u Japanu bi vrijedila gotovo tri milijuna eura.

Ulovio ju je Dave Edwards u sklopu programa lovljenja i puštanja riba, čiji je cilj utvrđivanje populacije riba u Atlantiku.

'Ovo je prva ovakva tuna ulovljena ove godine na ovom području i bila je zbilja velika', rekao je Edwards za Irish Mirror.

Njegov brod je među 15 brodova koji duž južne i zapadne obale Irske sudjeluju u programu lova i puštanja riba koji traje od 15. kolovoza do 15. listopada.

'Približava se kraj sezone pa smo već počeli gubiti nadu da ćemo naći ikakve ribe. A onda smo u nedjelju ulovili ogromnu ribu. Bila je toliko velika da smo ju morali mjeriti u vodi prije nego što smo ju označili i pustili', dodao je.

Za hvatanje atlantske tune potrebna je specijalna oprema za teške uvjete rada jer se radi o jednoj od najvećih i najmoćnijih riba u moru.

Od mrijestilišta u zapadnom Sredozemlju, tune se kreću zapadom obalom Europe, često slijedeći haringe.

Posljednjih je godina njihova populacija naglo opala, a komercijalni je ribolov zato strogo reguliran.

U Japanu je ova vrsta tune cijenjena delicija pa se pojedine ribe mogu prodati i za desetke tisuća dolara. Riba veličine poput ove u siječnju je prodana za gotovo tri milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:10