TURCI OBJAVILI

ULTIMATIVNI DOKAZ DA JE PRINC OSOBNO NAREDIO UBOJSTVO NOVINARA!? Američka CIA presrela razgovor MBS-a i njegova brata, njegove riječi su jasne

 
Jamal Khashoggi ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu; princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman; turski istražitelj obavlja očevid u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu
 Reuters TV, Murad Sezer, Press Association / Profimedia, REUTERS

Prema pisanju najutjecajnije turske dnevne novine Hürriyet, CIA je u posjedu audio snimke na kojoj se jasno čuje kako saudijski princ Mohammed bin Salman izdaje naredbu da se utiša novinar Jamal Khashoggi.

Američka obavještajna agencija navodno je snimila telefonski razgovor prijestolonasljednika i njegova brata i na snimci se čuje kako MBS kaže 'utišajte Jamala Khashoggija što je prije moguće'.

Snimku razgovora, prema pisanju Turaka, direktorica CIA-e pustila je turskim dužnosnicima tijekom posjeta Ankari prošlog mjeseca. To je u svojoj kolumni napisao Abdulkadir Selvi uz dodatak kako je ubojstvo u konzulatu konačna potvrda da je naredba izvršena.

Prije nego što je izdao naredbu, MBS se svom bratu žalio da mu kolumnist Washington Posta unosi nemir zbog stalnog kritiziranja kraljevske obitelji.

Reuters je poslao upit turskoj vladi znaju li oni išta o postojanju te snimke, a iz Ankare su rekli da nemaju saznanja o tome.

Međutim, ako se potvrdi da snimka zaista postoji, bio bi to i veliki udarac i administraciji Donalda Trumpa koja uporno tvrdi da nema dokaza da je MBS upleten u ubojstvo 2. rujna u Istanbulu.

Štoviše, Trump je i prije nekoliko dana pružio podršku princu poručivši mu kako će SAD ostati 'čvrst partner' Saudijske Arabije unatoč činjenici da je prijestolonasljednik 'možda znao za plan' ubojstva Khashoggija.

Rijad po običaju ne odgovara na optužbe iz Turske (tijekom cijelog slučaja nekoliko puta su mijenjali priču), ali danas su poručili da je Turci lagano prelaze 'crvenu liniju' u kritiziranju princa.

- Više nećemo tolerirati optužbe na račun MBS-a! - rekao je ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir.

Khashoggi, kolumnist Washington Posta i kritičar saudijskog prijestolonasljednika princa Mohameda bin Salmana, ubijen je 2. listopada nakon što je došao u konzulat radi dokumenata potrebnih za vjenčanje s turskom zaručnicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:19