STEPHANIE CZECH

UMRLA JEDNA OD PRVIH AMERIČKIH ŠPIJUNKI Nevjerojatan život snalažljive žene koja je formirala prvu obavještajnu mrežu CIA-e u Poljskoj

Nakon što su nadređeni u Parizu otkrili, navodno slučajno, što ona radi u Varšavi, uspjela se ipak izvući da je Rusi ne uhite
HANDOUT PHOTO: official Army photo of Stephanie Czech Rader, OSS veteran in wartime. Stephanie Czech Rader received her undergraduate degree from Cornell in 1937. She was a chemistry major in the College of Arts and Sciences. (U.S. Army via Cornell University)
 U.S. Army via Cornell University / U.S. Army

Kako je nastajala američka središnja obavještajna služba (CIA) saznajemo i danas i to često u tužnim prigodama kao što je smrt Stephanie Czech Rader. Umrla je 21. ovog mjeseca, u 100. godini života kao mirna starica. A ta je starica bila jedna od prvih špijunki SAD-a u Poljskoj nakon Drugog svjetskog rata. Stephanie je bila kći poljskih radnika koji su početkom prošlog stoljeća emigrirali u SAD. U školi se pokazala izvanrednom pa joj je njezina tutorica osigurala stipendiju na sveučilištu Cornell gdje je diplomirala kemiju te se kasnije zaposlila u naftnoj kompaniji Texaco.

Prešla je u OSS

Kad je SAD ušla u Drugi svjetski rat Stephanie se uključila u pomoćne ženske trupe i ubrzo su je zapazili u OSS-u (Office of Strategic Services, Ured za strateške usluge) i 1944. godine je postala zaposlenica te prethodnice CIA-e. U ambasadu u Varšavi stiže u listopadu 1945. godine kad je već sasvim jasno da će tenzije između SSSR-a i zapadnih saveznika samo nastaviti rasti. Njezina je uloga bila prikupiti što više informacija o sovjetskim trupama, njihovom rasporedu, o političkom uplivu i o poljskim snagama na koje se SSSR oslanja i koje planira dovesti na vlast. Zemljom je krstarila odjevena u civilno odijelo izgovarajući se kako nastoji stupiti u kontakt s preživjelim članovima obitelji. I tako je zalazila u gradove koji su zapadnim službama bili nedostupni, dobivala vrijedne informacije i, što je možda bilo najvažnije, stvarala zametak mreže koju će kasnije koristiti američke službe tijekom hladnog rata. Njezine metode rada su ubrzo postale i obrazac za CIA-u kako treba djelovati na terenu, među lokalnim stanovnicima.

Amatersko doba

No, kako je to bilo još “amatersko” doba američke špijunaže (kako je to kasnije potvrdio osnivač OSS-a, general William Donovan), vjeruje se nemarom nadređenih u Parizu njezino se ime pojavilo u javnom dokumentu pa je njezina djelatnost razotkrivena Sovjetima. Upravo u tom trenutku bila je u Berlinu i trebala je u Varšavu odnijeti tajne dokumente. Kad se približila poljskoj granici postala je svjesna opasnosti: vidjela je ondje pripadnike sovjetske tajne službe. Mozak joj je grozničavo radio jer je bila svjesna da će biti temeljito pretražena. Osvrnula se oko sebe i među ljudima izabrala jednog koji joj je djelovao pouzdano. Dala mu je dokumente i rekla neka ih odnese na određenu adresu u Varšavi. I spasila se. Čovjeka koji je postao kurir su Sovjeti propustili, a nju su priveli, pretražili i pregledali, ispitivali, ali nisu pronašli nikakve dokaze i morali su je pustiti. Nakon toga je bilo jasno da više ne smije ostati u Poljskoj.

Bez ikakvog odličja

Priča o Stephanie Czech Rader (nakon povratka iz Poljske udala se za bivšeg vojnog pilota Williama Radera) ima i svoju drugu stranu. Naime, iako je i tadašnji američki ambasador u Poljskoj i nadređeni u OSS-u predlagao da Stephanie dobije odličje, ono joj sve do dana njezine smrti nije dodijeljeno. Bilo je više pokušaja da se njezino ime stavi na popis onih koji bi trebali dobiti jedno od najviših američkih odličja za hrabrost, ali bez uspjeha. Bilo je čak i otvorenih prigovora kako je to zbog njezinog poljskog podrijetla ili zbog toga što je žena. No, ona je sama nedavno rekla jednom od novinara: “A zašto vi dižete toliku prašinu oko odličja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:36