PRERANI ODLAZAK

UMRLA PRVA ŽENA KOJA JE DOBILA NOBELA ZA MATEMATIKU Osvajala je medalje na matematičkim olimpijadama, doktorirala na Harvardu, imala je samo 40 godina

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.07.2017. u 22:22

Screenshot YouTube

Maryam Mirzakhani, prva žena koja je dobila najprestižniju svjetsku matematičku nagradu - Fields Medal for Mathematics, umrla je u SAD-u u dobi od 40 godina, javio je je u subotu BBC.

Ta 40-ogodišnja Iranka, profesorica na Stanfordu, umrla je od raka dojke koji se proširio na kosti. Pod nadimkom "Nobelova nagrada za matematiku", Fields Medal dodjeljuje se svake četiri godine, a prima ga dvoje do četvero matematičara ispod 40 godina.

Nagradu je Mirzakhani dobila 2014. za rad na kompleksnoj geometriji i dinamičkim sustavima. Rođena 1977., ona je već kao tinejdžerica dobila dvije zlatne medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Doktorirala je na Harvardu 2004., a kasnije radila na Princetonu te na Stanfordu.

Njezinim primanjem matematičkog Nobela prije tri godine završilo je dugo razdoblje u kojemu se žene nikako nisu uspijevale izboriti da uđu među dobitnike te nagrade, koja je utemeljena 1936. Mirzakhani je ujedno i prva osoba iz Irana koja je dobila nagradu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo