CHRISTINE KELLER

UMRLA SUDIONICA NAJVEĆEG SEKS SKANDALA 20. STOLJEĆA 'Rekli su da spavam s neprijateljem, no nije ih bilo briga što je našem ministru 46, a meni 19...'

 Lewis Morley/Sloane /

Christine Keeler, bivša striptizeta i prostitutka te glavna sudionice afere Profumo koja je potresla britansku politiku kao niijedna do tada, preminula je u ponedjeljak u dobi od 75 godina, objavili su članovi njene porodice.

Podsjetimo, afera Profumo je 1963. godine temeljito protresla vladu premijera Harolda Macmillana, a elitnu prostitutku Christine Keeler pretvorila u slavnu osobu, prikovavši pritom čitatelje diljem svijeta uz novine.

Naime političkoj karijeri Johna Profuma, tadašnjeg britanskog ministra rata, glave je došla ljubavna veza s mladom Christine Keeler. Samo po sebi to ne bi bio problem, ali doznalo se kako je Keeler istovremeno imala aferu i s ruskim atašeom u sovjetskoj ambasadi u Londonu, Jevgenijem Ivanovim. Kako je John Profumo tada bio prvi čovjek Velike Britanije zadužen za ratna pitanja, njegova afera sa ženom koja istovremeno održava seksualne odnose s pripadnikom tada neprijateljske strane percipirana je kao visokorizična za pitanje nacionalne sigurnosti Velike Britanije. Nakon brojnih peripetija koje su uključivale turbulentan odnos Christine Keeler i dilera drogom iz Jamajke Aloysiusa Gordona i pokušaj njenog ubojstva o kojeg ju je spasio još jedan od njenih bivših ljubavnika, Johnny Edgecombe, afera Profumo-Keeler dospjela je na naslovnice svih britanskih, a potom i svjetskih medija. John Profumo bio je prisiljen na ostavku, a samo nekoliko mjeseci kasnije s položaja je odstupio i Harold MacMillan, navodno zbog lošeg zdravlja.

Cijeli skandal izbio je u doba najžešćeg Hladnog rata i Profumova je karijera bila zapečaćena.

U to vreme u Britaniji su se često otkrivali strani agenti, a Kubanska raketna kriza je bila u punom zamahu. Afera je brzo postala javni skandal.

Za cijeli slučaj se zainteresirao MI5, ali su detalji o istrazi izašli u javnost. Kasnije se Profumo u parlamentu morao braniti od optužbi da je ugrozio nacionalnu sigurnost. Profumo je ispočetka negirao vezu s Keelerovom, da bi je kasnije priznao i podnio ostavku.

Afera Profumo se pretvorila u jedan od najvećih skandala 20. stoljeća, a kao posljedicu je imala pad MacMillanove vlade i dolazak laburista na vlast.

Osramoćeni Profumo se nakon toga vratio supruzi, bivšoj glumici Valerie Hobson, te se skoro nikada nije pojavljivao u javnosti. Iz sjene se bavio dobrotvornim radom.

Nakon što se osramoćen povukao iz politike, Profumo se bacio u humanitarne vode i do kraja živio povučen život. Premijer Tony Blair Profumu je odao priznanje rekavši da se radilo o političaru sjajne karijere koji je počinio ozbiljnu pogrešku, ali koji je svojim kasnijim djelovanjem pomogao mnogim ljudima.

O aferi Profumo snimljeno je čak i nekoliko holivudskih filmova, među kojima je najpoznatiji 'Skandal' Michaela Catona-Jonesa s Joanne Whalley i Johnom Hurtom u glavnom ulogama.

Zanimljivo je za primijetiti da je svijet bio skandaliziran ovom seksualnom aferom isljučivo zbog činjenice da je Christine Keeler istovremeno spavala s predstavnikom ruske diplomacije. Bilo je to doba hladnog rata i bilo kakav odnos s pripadnicima druge strane smatrao se u najmanju ruku nepoželjnim, a također i visoko rizičnim. Međutim, tada ama baš nitko nije napisao ni slova o tome kako je skandalozno što se muškarac kojem je tada bilo punih 46 godina spetljao s djevojkom od svega 19, i to u zemlji gdje se punoljetnost tada bilježila tek s 21 navršenom godinom života.

Seymour Platt, sin Christine Keller, kazao je kako je njegova majka umrla okružena najmilijima.

- Iako je imala težak život, umrla je spokojna i okružena obitelji. Znam koliko joj je naškodila afera Profumo - kazao je Platt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:14