PRAVNIK I POLITIČAR

UMRO BOUTROS BOUTROS GHALI Preminuo egipatski diplomat koji je u vrijeme Domovinskog rata bio glavni tajnik Ujedinjenih naroda

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.02.2016. u 16:37

© Paolo Cocco / Reuters

Bivši glavni tajnik UN-a Boutros Boutros-Ghali umro je u dobi od 93 godine, objavio je u utorak venezuelski veleposlanik pri UN-u Rafael Dario Ramirez Carreno, predsjednik UN-ova Vijeća sigurnosti za veljaču.

Egipćanin Boutros Ghali služio je jedan petogodišnji mandat na čelu svjetske organizacije od 1992. od 1996., u vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj i sukoba na području Bosne i Hercegovine, te u vrijeme genocida u Ruandi.

Petnaestčlano Vijeće sigurnosti održalo je minutu šutnje u utorak u počast umrlome, no zasad nije objavilo drugih pojedinosti.

Kao prvi glavni tajnik UN-a s afričkog kontinenta Boutros Ghali angažirao se na operaciji spašavanja Somalije od gladi i organizirao je prvu masovnu UN-ovu operaciju na Rogu Afrike.

Ali ondje su ga optužili da nije polučio važniji uspjeh. Bio je kritiziran zbog propusta UN-a tijekom genocida počinjenog 1994. u Ruandi te zbog toga jer nije dovoljno snažno zagovarao intervenciju UN-a za završetak građanskog rata u Angoli koji je tada bio jedan od najduljih sukoba u svijetu.

Boutros Ghali bio je izviždan u Sarajevu, u Mogadishu, glavnome gradu Somalije i u Addis Abebi u Etiopiji.

Šokirao je Sarajevo kada je kazao da ne pokušava umanjiti užase u Bosni i Hercegovini, ali da ima i drugih zemalja u svijetu u kojima je sveukupni broj poginulih veći nego u ratu u BiH.

U Etiopiji rekao je somalskim ratnim vođama i klanovskim starješinama da prestanu optuživati i njega i UN za kolonijalizam.

"Hladni rat je završio", poručio im je rekavši "Nikoga ne zanimaju siromašne zemlje u Africi ili bilo gdje u svijetu. Oni mogu lako zaboraviti Somaliju u samo 24 sata".

Izdvajamo