HANS RAUSING

UMRO GLOBALNI KRALJ AMBALAŽE Tata mu je osnovao Tetra Pak, a on je firmu preuzeo par godina kasnije i napravio od nje globalnog diva: 'Bio je izniman'

 
Hans Rausing
 Profimedia, Backgrid USA

Umro je dugogodišnji direktor kompanije za pakiranje hrane i globalnog giganta Tetra Pak, švedski milijarder Hans Rausing. Sin osnivača tvrtke Rubena Rausinga bio je na čelu Tetra Paka od 1950. do 1995. kad je svoje udjele u obiteljskoj kompaniji prodao bratu, piše BBC. Imao je 93 godine.

Rausing je bio poznat po dobrotvornom i humanitarnom radu u Švedskoj i Velikoj Britaniji. Forbes je njihovo obiteljsko bogatstvo procijenio na 12 milijardi dolara što je ih pozicioniralo na vrh najbogatijih ljudi u Britaniji. Posljednjih je godina obitelj potresao skandal nakon što je Hansov sin osuđen na uvjetnu kaznu zatvora jer nije prijavio smrt supruge.

Izgradnja giganta

Hansov otac Ruben osnovao je Tetra Pak, kasnije Tetra Laval, u Švedskoj 1944. Na tržište su tad uveli revolucionarne metode pakiranja hrane. Uveli su inovativnu kartonsku ambalažu u obliku tetraedra po kojoj je tvrtka i dobila ime, no pravu su zaradu počeli ostvarivati tek u šezdesetima kad je vodstvo preuzeo Hans i njegov brat Gad, a njihovo je pakiranje zamijenilo dotad uobičajenu staklenu, lako lomljivu ambalažu.

Osamdesetih su godina braća Rausing preselili u Veliku Britaniju kako bi izbjegli više poreze u domovini, a Hans se brzo popeo na listi najbogatijih u Britaniji. Nakon što je 1995. napustio obiteljski biznis, posvetio se dobrotvornom radu u Wadhurstu u Sussexu gdje je živio. Donirao je više od milijardu funti (više od osam milijardi kuna) različitim organizacijama i udrugama za medicinska istraživanja, ljudska prava, kulturu i okoliš, objavila je njegova obitelj.

Billionaire Hans Rausing and wife Julia attend an Autumn Gala evening in support of Action on Addiction, in London October 23, 2014. The gala was attended by Britain's Catherine, Duchess of Cambridge. REUTERS/Justin Tallis/Pool (BRITAIN - Tags: EDUCATION HEALTH BUSINESS) - GM1EAAO0FPR01
Justin Tallis / Reuters
Hans Kristian Rausing s drugom suprugom Julijom

- Naš je otac bio izniman čovjek. Postigao je nevjerojatno mnogo u dugoj i istaknutoj karijeri kao poduzetnik, a potom kao filantrop podržavajući brojne humanitarne udruge i zaklade. Jako smo ponosni na to, ali nama će najviše ostati u sjećanju kao otac koji je bio pun ljubavi i osoba posvećena obitelji - napisalo je njegovo troje djece u zajedničkom priopćenju.

Obiteljske kontroverze

Njegov sin Hans Kristian Rausing osuđen je 2012. zbog odgađanja zakonitog i dostojanstvenog pokopa supruge. Optužba je podignuta nakon što je policija otkrila tijelo Eve Rausing (48) u poluraspadnutom stanju u domu para u četvrti Belgravia u Londonu.

Policija je pronašla majku četvero djece, koja je bila mrtva mjesecima, ispod hrpe odjeće i crnih vreća za smeće dok su Rausingu pretražili stan pod sumnjom posjedovanja droge. Par se pred očima javnosti borio s ovisnošću nakon što su osamdesetih oboje bili u klinici za liječenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:43