HAŠKI OPTUŽENIK

UMRO GORAN HADŽIĆ Preminuo bivši šef Krajine, optužen za brojne zločine protiv Hrvata

 REUTERS

Haški optuženik za ratne zločine i nekadašnji predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine Goran Hadžić (57) umro je u utorak navečer u bolnici u Novom Sadu, javile su Večernje novosti.

Navodno mu je pozlilo u kući, a onda je odvezen na hitni prijem Kliničkog bolničkog centra u Novom Sadu. Pretpostavlja se da je riječ o trombu u plućima.

Hadžić je umro oko 20 sati, u 58. godini‚ potvrdila je agenciji Beta Srpska radikalna stranka u Beogradu.

Kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, on je bio optužen za ratne zločine nad hrvatskim stanovništvom od 1991. do 1993. na okupiranim područjima Hrvatske.

Hadžića se teretilo u 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja, počinjene ubojstvima stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata te za čitav niz drugih zločina, među kojima je i masakr više od 250 pacijenata iz vukovarske bolnice na Ovčari.

Uhićen je u srpnju 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Haškom tribunalu, gdje se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv. Hadžić je u trenutku uhićenja bio posljednji bjegunac čije je izručenje tražio Haaški tribunal.

Suđenje mu je počelo 16. listopada 2012., ali je 2014. prekinuto zbog tumora mozga koji mu je dijagnosticiran. U Srbiju se Hadžić vratio u travnju 2015. godine.

ICTY je Hadžića pustio na neodređeno vrijeme bez dodatnih uvjetovanja osim što je Hadžićev liječnik bio obvezan sudu redovito dostavljati izvješća o njegovu zdravstvenom stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 19:34