U 91. GODINI

UMRO JE ČUVENI HOTELIJER BARRON HILTON Bio je nemilosrdan biznismen koji je stvorio carstvo od 3000 hotela, iza njega ostaje i unuka Paris Hilton

 
 Deveram / Wikimedia / Creative Commons

Legendarni hotelijer Barron Hilton, djed planetarno poznate starlete Paris Hilton, preminuo je u četvrtak u 91. godini u Sjedinjenim Američkim Državama.

Smrt je objavila njegova fondacija 'Conrad N. Hilton', no uzrok zasad nije otkriven.

Barron je jedan od najzaslužnijih za veliku ekspanziju u obiteljskoj industriji koju je osnovao njegov otac Conrad. Prvi hotel u danas globalnoj hotelijerskoj franšizi Hilton Conrad je otvorio još 1919. godine, profitirajući od nagle ekspanzije naftne industrije u Teksasu. Kada je imao samo 19 godina, poduzetni Barron odbio je ponudu svog oca da mu se pridruži u poslu, te je radije osnovao svoju kompaniju za disstribuciju citrusa na području Los Angelesa, piše New York Times.

Posao je bio vrlo uspješan nekoliko desetljeća. No 1950., Barron se ipak odlučio uključiti u obiteljski biznis, četiri godine kasnije postao je potpredsjednik tvrtke, a kada je 1979. Conrad umro, u potpunosti je preuzeo tada već golemu hotelsku korporaciju.

Zazirao od medija

Barron je brzo pokazao kako je, kada su troškovi poslovanja u pitanju, nemilosrdan biznismen. Smanjio je plaće zaposlenicima, objedinio sustav nabave i racionalizirao troškove pripreme obroka u hotelima. Za njegove vladavine dinastija Hilton prerasla je u megakorporaciju koja je upravljala tisućama hotelskih soba, kasino-hotelima, apartmanima te je osnovao i jednu od ranih kartičarskih kompanija Carte Blanche. Kompanija je početkom novog tisućljeća upravljala s gotovo tri tisuće hotela diljem svijeta.

Deveram / Wikimedia / Creative Commons

Barron Hilton/ Foto: Deveram/ Wikimedia/ Creative Commons

Njegov stariji brat Conrad mlađi poznat je kao čovjek koji je oženio Elizabeth Taylor još u njenim tinejdžerskim godinama. No, iako su svi članovi obitelji Hilton oduvijek bili pod svjetlima reflektora, Barron je od toga zazirao i nije se često pojavljivao u medijima.

Paris Hilton zasad se nije oglasila o smrti svog djeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:01