POTVRDILI ODVJETNICI OBITELJI

UMRO JE FRANCUSKI KVADRIPLEGIČAR U VEGETATIVNOM STANJU VINCENT LAMBERT Deset se godina vodila pravna bitka o održavanju njega na životu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.07.2019. u 11:42

Profimedia

Francuski kvadriplegičar u vegetativnom stanju Vincent Lambert, o čijem se održavanju života deset godina vodila pravna bitka, umro je u četvrtak nakon što su liječnici prekinuli tretman, rekla su dva odvjetnika njegove obitelji.

Liječničko osoblje 2. srpnja isključilo je sustav koji mu je nadoknađivao hranu i tekućinu i održavao ga na životu nakon motociklističke nesreće 2008.

Umro je u četvrtak ujutro u 8.25 sati po lokalnom vremenu, rekli su odvjetnici.

Liječnici u bolnici u Reihmsu na sjeveroistoku Francuske djelovali su u skladu s konačnom presudom francuskoga vrhovnog suda.

Sudbina 42-godišnjeg bivšeg psihijatrijskog medicinskog tehničara podijelila je njegovu obitelj i izazvala žestoku raspravu širom zemlje o pravu na smrt. Eutanazija u Francuskoj nije dopuštena, no zakon dopušta liječnicima da terminalno bolesne pacijente stave u duboku sedaciju do smrti.

Lambertova supruga i braća i sestre bili su za to da ga se prekine održavati na životu, ali njegovi roditelji katolici, uz podršku dijela rodbine, poduzeli su mnogobrojne pravne korake ne bi li prisilili liječnike da ga i dalje održavaju na životu.

Roditelji su tvrdili da njihov sin nije terminalno bolestan.

Lambert je gotovo stalno bio bez svijesti, hranu i vodu dobivao je kroz cijev izravno u želudac, disao je samostalno i povremeno je micao očima.

U raspravi o pravu na smrt u Francuskoj Lambertov je slučaj dosad najprodorniji, jer je zahvaljujući Lambertovoj supruzi Rachel o njemu odlučivao Europski sud za ljudska prava, a roditelji su se obratili francuskome predsjedniku Emmanuelu Macronu da intervenira kako bi liječnici Lamberta i dalje držali na životu.

Eutanazija je u Francuskoj ilegalna, no 2016. je uveden zakon koji omogućava terminalno bolesnim pacijentima pravo da ih liječnici stave u trajnu duboku sedaciju (CDS) do smrti. Zakon pravi razliku između eutanazije i CDS-a čime je Francuska postala prva zemlja  koja problem pravno rješava na taj način.

Eutanazija je dopuštena u različitim oblicima u Nizozemskoj, Belgiji, Kolumbiji, Luksemburgu i Kanadi, dok je potpomognuto samoubojstvo - u kojemu liječnik pomaže pacijentu da dokonča svoj život - dopušteno u nekoliko američkih država.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo