PRVI MINISTAR POLICIJE

UMRO JOSIP BOLJKOVAC 'Zadnja je 3-4 dana bio dosta slab, danas je imao neslužbeni rođendan'

Prije dva mjeseca slomio je dva rebra i tu je, smatra njegov sin, zapravo bio početak kraja
 Goran Mehkek/Cropix

Josip Boljkovac, bivši gradonačelnik Karlovca i ministar unutarnjih poslova u prvoj Vladi samostalne Republike Hrvatske preminuo je u ponedjeljak oko 16 sati u Općoj bolnici Karlovac, potvrdio je za Jutarnji list njegov sin Matija. Prije dva mjeseca Boljkovac je slomio dva rebra i tu je, smatra njegov sin, zapravo bio početak kraja.

Nakon trotjednog bolovanja u bolnici Deda, kako su Boljkovca zvali njegovi najmiliji, ležao je doma na kućnoj njezi, ali se nikada nije posve oporavio.

- Posljednja tri, četiri dana je bio dosta slab, prestao je uzimati hranu, smalaksao je i odvezao sam ga jutros u bolnicu da mu daju tekućine, da lakše ode. Vidjelo se da je došao njegov kraj. Nije on imao nekakve posebne bolesti, ali od loma tih rebara je počelo, bila je to prevelika trauma za čovjeka njegovih godina - rekao nam je Matija Boljkovac.

Otkrio nam je jedan javnosti nepoznati detalj. Boljkovac je, naime, umro na svoj 94. rođendan, iako je po osobnim dokumentima, rođen na sutrašnji datum, 11. studenog.

- Danas mu je neslužbeno rođendan, potvrdila mi je to upravo njegova sestra, iako sam ja to znao. Rođen je 10. studenog, a nije se išlo prije na selu prijavljivati uvijek na točan dan rođenja, tako je prijavljeno njegovo rođenje 11.11.. Umro je, eto, točno na svoj rođendan. I umro sretan, u to sam uvjeren, do prije četiri dana bio je optimističan, nije bio depresivan. Imao je dobar život. Težak, ali dobar - kazao nam je Matija Boljkovac.

Joža Boljkovac rođen je u Vukovoj Gorici nedaleko Duge Rese, a početkom Drugog svjetskog rata uključio se u Savez komunista, te se priključio NOB-u. Krajem rata imenovan je šefom OZNA-e za Kotar Karlovac.

Šezdesetih godina je bio gradonačelnik Karlovca, i to vjerojatno jedan od najuspješnijih u povijesti grada na četiri rijeke.

Političku karijeru prekida nakon sloma Hrvatskog proljeća, a u javni život ponovno se vraća uspostavom višestranačja.

U demokratskoj Hrvatskoj zalagao se za vrijednosti proistekle iz antifašizma.

Suđeno mu je po optužbama da je odgovoran za likvidaciju civila u vrijeme poraća Drugog svjetskog rata, ali je oslobođen odgovornosti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:01