PRIJATELJ HRVATSKE

Umro Juan Antonio Samaranch, dugogodišnji čelnik MOO-a

 SFP

ZAGREB - Juan Antonio Samaranch (89), bivši predsjednik Međunaordnog olimpijskog odbora MOO-a, umro je bolnici u Barceloni uslijed zatajenja srca i dišnih organa.

Dužnost prvog čovjeka MOO-a obnašao je čak 21 godinu, od 1980. do 2001. godine, kada ga je naslijedio sadašnji predsjednik Jacques Rogge. Po silasku s trona MOO-a imenovan je doživotnim predsjednikom te organizacije.

U dva desetljeća pod vodstvom španjolskog sportskog djelatnika, bivšeg veleposlanika u Moskvi, MOO je doživio možda najveću transformaciju od osnutka. Smatra se zaslužnim za preobrazbu MOO-a u moćnu svjetsku organizaciju i čvrsto pozicioniranje Olimpijskih igara kao svjetske sportske snage.

Kada je odstupio s čela MOO-a, ostavio je organizaciju narušena ugleda zbog brojnih skandala poput korupcije i slučajeva primanja mita, pogotovo vezano za nadmetanje Salt Lake Cityja za organizaciju zimskih OI-a.

Rođen je 17. srpnja 1920. u Barceloni, u imućnoj katalonskoj obitelji. Studirao je ekonomiju, a 1967. imenovan je ministrom sporta u vladi diktatora Francisca Franka .

RANI ŽIVOT

- rođen je u Barceloni 17. lipnja 1920. te je krenuo u ostvarivanje karijere sportskog dužnosnika u Francovoj fašističkoj Španjolskoj

- dok nije postao član MOO-a 1966., tri je puta bio šef španjolskih olimpijskih misija

- nakon Francove smrti, imenovan je za veleposlanika u Sovjetskom savezu gdje je stvorio važne veze među zemljama trećeg svijeta koje su mu pomogle pri dolasku na čelo MOO-a

PREDSJEDANJE MOO-om

- na početku je olimpijski pokret pod njegovim ravnanjem preživio dva velika bojkota (zapadni Moskve 1980. i istočni Los Angelesa 1984.)

- Igre u LA-u bile su prekretnica jer su, kroz veliku financijsku isplativost, bile znak prekida s prošlošću

- Igre u Barceloni 1992., njegovu rodnom mjestu, postigle su ogroman uspjeh jer su dramatično povećale interes sponzora i umnogostručile cijenu televizijskih prava

DOPING I PODMIĆIVANJE

- dopinški skandal u Seulu sa zlatnim na 100 metara, Kanađaninom Benom Johnsonom, pokrenuo je lavinu antidopinških mjera

- niz velikih dopinških skandala naveo je MOO da osnuje Svjetsku antidopinšku agenciju (WADA)

- 1998. je otkriveno da su neki članovi MOO-a podmićivani kako bi Salt Lake City dobio Zimske OI 2002.

- prvi predsjednik WADA-e Dick Pound izjavio je da Samaranch nikada nije bio entuzijastičan u borbi s dopingom

NASLJEĐE

- u lipnju 2001., nakon 21 godine, prepustio je čelo MOO-a Jacquesu Roggeu

- tada je postao doživotni počasni predsjednik MOO-a

- njegov sin Juan Antonio mlađi je član MOO-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:59