PRAVORIJEK

UMRO TIJEKOM SEKSA ZA JEDNU NOĆ, NJEGOVA TVRTKA MORA PLATITI ODŠTETU: Do nemilog događaja došlo je tijekom službenog puta, to je smrt na radnom mjestu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.09.2019. u 17:04

Man and woman making love, Image: 176976619, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER
Ilustracija/Profimedia, imageBROKER

Sud je francusku željezničku kompaniju TSO proglasio krivom, odnosno odgovornom za smrt zaposlenika koji je umro od srčanog udara tijekom seksa s nepoznatom osobom na poslovnom putovanju.

Pariški je sud njegovu smrt proglasio ‘smrću na radnom mjestu’, odnosno ozljedom na radu čime je njegova obitelj dobila pravo na odštetu, piše BBC.

Tvrtka je iznijela argument da muškarac nije izvršavao profesionalne dužnosti kad je u hotelsku sobu doveo nepoznatu ženu. Međutim, prema francuskom zakonu, poslodavac je odgovoran za svaku nesreću koja se dogodi na poslovnom putovanju, objasnio je sudac.

Muškarac, imenovan samo kao Xavier X, radio je kao inženjer za TSO nedaleko od Pariza. Umro je u hotelu na poslovnom putovanju u središnjoj Francuskoj 2013. zbog, kako je poslodavac to opisao, ‘vanbračne veze s potpunom strankinjom’.

Kompanija je pokušala osporiti odluku koju je podržalo nacionalno zdravstveno osiguranje. Iz osiguranja su svoju poziciju branili argumentom da je seksualna aktivnost normalna ‘poput tuširanja ili jedenja’.

Zaposlenik tijekom cijelog poslovnog puta ima pravo na društvenu zaštitu i neovisno o okolnostima, odlučio je sud.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo