ARHITEKT RATA

UMRO VELJKO KADIJEVIĆ Preminuo generalJNA koji je 1991. godine vodio napade na Vukovar i Dubrovnik

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 02.11.2014. u 19:16

Nakon pada Vukovara podijelio je odlikovanja Mili Mrkšiću i Veselinu Šljivančaninu

General Veljko Kadijević, koji je od 1988. do 1992. godine bio savezni ministar obrane Jugoslavije, umro je u nedjelju u Moskvi, javio je B92.

Kadijević je rođen 21. studenog 1925. godine u Glavini Donjoj pored Imotskog. Partizanima se pridružio 1941. godine, a dvije godine poslije ušao je u Komunističku partiju Jugoslavije.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata ostao je u vojsci te je diplomirao na Vojnoj akademiji u Beogradu. Jedan je od rijetkih visokih časnika bivše JNA koji se usavršavao i u Sjedinjenim Državama, gde je 1963. završio Koledž za zapovjednike i generale američke vojske.

U svibnju 1988. godine imenovan je za petog saveznog ministra obrane Jugoslavije, a ostavku je podnio 6. siječnja 1992. godine u jeku ratnih zbivanja.

Bio je na čelu JNA 1991. godine kada su vođene operacije u Vukovaru i Dubrovniku, zbog čega je protiv njega u Hrvatskoj bila podignuta optužnica. Nakon pada Vukovara, podijelio je odlikovanja Mili Mrkšiću i Veselinu Šljivančaninu, svojim oficirima koje je poslao u napad na grad.

Iste je godine bezuspješno pokušao ishoditi podršku ruskog generala Jazova za provedbu vojnog puča u raspadajućoj SFRJ.

Nakon umirovljenja, naslijedio ga je njegov najbliži suradnik Blagoje Adžić, koji je zajedno sa Slobodanom Miloševićem bio među glavnim arhitektima ratnog udara Srbije na Hrvatsku.

Iz Srbije je Kadijević pobjegao kada mu je 2001. godine stigao poziv iz Haškog suda da se ondje pojavi kao svjedok.

Skrasio se u Rusiji, a ukazom tadašnjeg predsjednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva 2008. godine dobio je državljanstvo.

Prije toga je dobio status izbjeglice, a u Hrvatskoj su protiv njega podignute tri optužnice za zločine protiv civilnog stanovništva - u Bjelovaru, Vukovaru i Osijeku.

Unatoč njegovoj ključnoj ulozi u ratnim zbivanjima, Haški sud protiv njega optužnicu nije podizao.

Na fotografiji: Kongres SKH, s lijeva - Stipe Šuvar, Drago Domitrović, Ante Marković, Veljko Kadijević, Marko Belinić, Ante Milović

Kadijević je autor knjige "Kontraudar - Moj pogled na raspad Jugoslavije", objavljene u Moskvi, u kojoj je optužio Washington da je bio glavni koordinator raspada bivše Jugoslavije.

U videu pogledajte intervju koji je 17. studenog 2007. godine Veljko Kadijević dao za HTV:

Izdvajamo