PRIJETNJA SIGURNOSTI

UN: Kriminal je jedno od 20 najjačih gospodarstava, stvara oko 2,1 BILIJUNA dolara prihoda na godinu

 AP Photo/Yves Logghe

BEČ - Kriminal stvara otprilike 2,1 bilijuna dolara prihoda na godinu, a to je 3,6 posto svjetskoga bruto domaćeg proizvoda, i još raste, rekao je u ponedjeljak jedan visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda.

"Zato je kriminal jedno od dvadeset najjačih gospodarstava na svijetu", kaže Jurij Fedotov, čelnik UN-ova ureda za droge i kriminal (UNODC) i opisuje kriminal kao prijetnju sigurnosti i gospodarskome razvoju.

Taj su podatak nedavno prvi put izračunali UNODC i Svjetska banka, a temelji se na podacima za 2009. i nikakve usporedbe još nisu na raspolaganju, rekao je Fedotov na konferenciji za novinare.

Na otvorenju cjelotjednog sastanka međunarodne Komisije za prevenciju kriminala i kazneno pravosuđe (CCPCJ) on je rekao kako se situacija možda i pogoršava, "ali da bih taj osjećaj potvrdio, trebam više podataka".

Po njegovim riječima, čak 40 milijarda dolara na godinu gubi se korupcijom u zemljama u razvoju, a nezakoniti prihod od trgovine ljudima iznosi čak 32 milijarde na godinu.

"Po nekim procjenama, u svakome danom trenutku 2,4 milijuna ljudi trpi bijedu trgovine ljudima, sramnog zločina suvremenog ropstva", rekao je Fedotov u govoru na konferenciji.

Organizirani kriminal, trgovina ljudima, nasilje i korupcija "velike su prepreke" ostvarenju Milenijskih razvojnih ciljeva, skupine ciljeva koje je međunarodna zajednica postavila 2000. s nakanom da do 2015. unaprijedi zdravstvo i smanji siromaštvo među najsiromašnijm narodima svijeta, rekao je Fedotov.

Kriminalne skupine pokazuju "impresivnu prilagodljivost" i u odnosu na akcije policije i na nove mogućnosti ostvarivanja profita, rekao je jedan visoki američki dužnosnik na bečkome sastanku.

"Danas većina kriminalnih organizacija ne nalikuje nekadašnjim hijerarhijski organiziranim kriminalnim obiteljima", rekao je Brian Nichols iz američkoga ureda za međunarodne poslove u borbi protiv narkotika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:05