MIGRANTSKA KRIZA

UN PROTIV RESTRIKCIJA NA GRANICAMA 'Nastavak podizanja sve viših zidova protiv navale tih očajnika je čin okrutnosti i iluzije'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.02.2016. u 17:53

Reuters

Vlade bi trebale preuzeti odgovornost za zaštitu izbjeglica umjesto usvajanja nehumanih i nerealnih restrikcija na granicama na migrantskoj ruti, izjavio je u ponedjeljak povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Husein.

"Nastavak podizanja sve viših zidova protiv navale tih očajnika je čin okrutnosti i iluzije", kazao je Zeid Ra'ad Al Husein na početku proljetnog zasjedanja Vijeća UN-a za ljudska prava.

Zeid je uputio apel za humaniji pristup migrantima nakon što je zbog niza restriktivnih mjera donesenih uzduž glavne migrantske rute preko Balkana u Grčkoj "zapelo" 25.000 izbjeglica i migranata.

U ponedjeljak je u Atenu došao trajekt s 1800 novih izbjeglica. Po UNHCR-u, oko 3000 ljudi dolazi na grčke otoke svaki dan.

Vrlo je napeto na makedonskoj-grčkoj granici gdje je policija ispalila suzavac na migrante koji su danas pokušali nasilno ući u tu zemlju iz Grčke. Više stotina migranata probilo je ogradu, a policija je ispalila suzavac na gomilu koja je srušila metalnu barijeru te na tračnice gdje izbjeglice sjede odbijajući se maknuti, te traže prolaz u Makedoniju.

Broj migranata i izbjeglica blokiranih s grčke strane granice popeo na više od 7000 osoba, priopćili su u ponedjeljak grčka policija i mediji, a Makedonija je navodno u zoru pustila njih tristotinjak. U Siriji i susjednim zemljama utočište je našlo oko 4,7 milijuna izbjeglica, a njih milijun je prošle godine ušlo u Europu.

I dok je Zeid isticao potrebu da se pomogne ljudima koji bježe iz ratom zahvaćenih područja, ministri zapadnih zemalja zatražili su da se odgovorni za ratne zločine u Siriji dovedu pred Međunarodni kazneni sud u Den Haagu, tvrdeći da "neće biti mira bez istine i pravde".

Izdvajamo