OPASNOST IZ ZRAKA

UN SKRIVAO ŠOKANTNO IZVJEŠĆE NATO je na Kosovo bacio 10 tona urana

 Getty Images

Ujedinjeni narodi sakrili su od javnosti izvješće koje otkriva da je 1999. NATO tijekom bombardiranja bacio na Kosovo oko 10 tona osiromašenog urana, javlja kosovski portal Gazeta Express, a prenose beogradski mediji.

Izvješće je sastavio voditelj misije za prostorni program UN-a Bakary Kante. U izvješće se navode šokantni podaci da se bombardiranje NATO snaga dogodilo u vrijeme sjetve, pa je osiromašeni uran djelovao na kvalitetu zraka, zemlje i vode, što je imalo nesagledive posljedice u prehrambenom lancu. Buduće generacije izložene su povećanom broju oboljenja od raka, leukemije, abortusa i deformacija novorođenih beba.

Dijelovi tog izvješaja ipak su dospjeli u javnost zahvaljujući nezavisnom američkom novinaru Robertu Jamesu Parsonsu.

- Svaki važniji cilj u Srbiji NATO je bombardirao drugom vrstom oružja. Oni su zapravo testirali oružje na civilnom stanovništvu. To je nezapamćen ratni zločin, otkrio je Parsons.

Parsons tvrdi da su službenici i vojnici koji su došli na Kosovo nakon bombardiranja dobili upozorenje da ne jedu ništa izvan vojnih baza u kojima im je posluživana hrana iz uvoza.

NATO je, prema njegovim riječima, pokušao spriječiti Ujedinjene narode da poslije rata pošalju istraživački tim u Srbiju. Na kraju je ekipa Ujedinjenih naroda došla u Srbiju, ali nigdje nisu išči bez pratnje NATO vojnika.

- Vodili su ih isključivo na mjesta na kojima nije korišten osiromašen uran, ili na lokacije koji su prije toga očistili. zviještaj koji je poslije toga sasavljan je besmislen, tvrdi Parsons.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:11