RAT U SIRIJI

UN strahuje od 800.000 izbjeglih u slučaju ofenzive u Idlibu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.08.2018. u 17:24

FILE PHOTO: People walk through debris in the center of Afrin, Syria March 24, 2018. REUTERS/Khalil Ashawi/File Photo
Khalil Ashawi / REUTERS

Ofenziva režima na pokrajinu Idlib na sjeverozapadu Sirije mogla bi natjerati na izbjeglištvo čak 800.000 civila koji već žive u jadnim okolnostima, upozorio je UN u srijedu.

Posljednje veliko uporište u Siriji, pokrajina smještena na turskoj granici, na meti je vlasti Bašara al-Asada i njegovog ruskog saveznika.

"U slučaju eskalacije u tom području, strahujemo da bi do 800.000 osoba moglo biti raseljeno", upozorila je u Damasku glasnogovornica Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a Linda Tom.

"Ionako visok broj ljudi kojima treba humanitarna pomoć, mogao bi drastično porasti", dodala je ona.

UN-ova dužnosnica istaknula je "veliki opseg humanitarne katastrofe do koje bi moglo doći u području Idliba".

Ukupno približno tri milijuna stanovnika živi u Idlibu i u pobunjenim dijelovima susjednih pokrajina Hama, Alep i Latakija.

Gotovo polovica su raseljene osobe od kojih su neke pobjegle od nasilja drugdje u Siriji kojom od 2011. hara rat u kojem je poginulo više od 350.000 osoba.

Dva milijuna osoba smatra se osjetljivijim pojedincima kojima treba humanitarna pomoć.

Od najveće su važnosti za civile hrana, lijekovi i humanitarna pomoć koje svakog mjeseca iz Turske doprema UN i nevladine organizacije.

"Strahujemo da se ne ugrozi dostava humanitarne pomoći koja se trenutno doprema preko granice. To bi pogodilo osobe kojima ona treba i koje računaju na nju", kaže Tom.

Turska koja na svojem teritoriju ima oko tri milijuna sirijskih izbjeglica drži svoju granicu zatvorenom i ograničava prijelaze.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo