APEL

UN upozorava zaraćene strane u Libiji da ne napadaju civile

 REUTERS

Ujedinjeni narodi u subotu su upozorili zaraćene strane u Libiji da ne napadaju civilna područja, više od tjedan dana nakon što je Libijska nacionalna vojska (LNA) pod zapovjedništvom Kalife Haftara počela veliku ofenzivu radi zauzimanja glavnoga grada Tripolija, koji je pod kontrolom međunarodno priznate libijske vlade.

Upozorenje UN-ove misije u Libiji (UNSMIL) dolazi nekoliko sati nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila da je 121 čovjek ubijen a 561 čovjek ranjen u borbama.

"UNSMIL upozorava da je bombardiranje škola, bolnica, liječničkih vozila i civilnih područja strogo zabranjeno međunarodnim humanitarnim pravom", objavila je misija u tvitu.

U subotu je i WHO objavio da je izvedeno osam različitih napada na medicinske radnike i njihova vozila od 4. travnja, kad je zapovjednik LNA Haftar naredio svojim snagama da zauzmu Tripoli.

Zdravstvena agencija ranije je objavila da su u nasilju ubijeni vozač vozila hitne pomoći i dva liječnika.

Haftarova ofenziva povećava je globalne strahove od pogoršanja sukoba u naftom bogatoj Libiji, u kojoj traje kaos od svrgavanja dugogodišnjeg diktatora Moamera Gadafija 2011.

Libija ima najmanje dvije suparničke vlade: jedna je u Tripoliju i podržava je UN, a druga je u gradu Tobruku na istoku zemlje, a povezana je s Haftarom.

Haftar (75) već je zanemario nekoliko poziva da zaustavi ofenzivu na Tripoli.

Protivnici ga optužuju da želi uspostaviti vojnu diktaturu i ugušiti otpor u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:59