HUMANITARNA KATASTROFA

UN UPOZORIO NA RAT, GLAD I BIJEDU U POJASU GAZE 'Do 2020. palestinski teritorij postat će nenaseljiv!'

 AFP

Pojas Gaze uskoro bi mogao postati nenastanjiv, zaključak je posljednjeg izvještaja Ujedinjenih Naroda o tom palestinskom području okupiranom od strane Izraela. Do najgoreg mogućeg scenarija moglo bi doći unutar idućih pet godina ukoliko se nastave aktualni gospodarski trendovi.

Izvještaj objavljen u utorak na UN-ovoj konferenciji o trgovini i razvoju upućuje na osmogodišnju ekonomsku blokadu Gaze ako i na tri rata između Izraela i Palestine u posljednjih šest godina.

Prošlogodišnji je rat, na primjer, prisilno raselio pola milijuna ljudi i ostavio brojne dijelove Gaze uništenima.

- Rat je 'ekefktivno eliminirao i ono malo srednje klase, šaljući stanovništvo u bijedu i ovisnost o međunarodnoj humanitarnoj pomoći - navodi se u izvješću.

BDP Gaze prošle je godine pao za 15%, a nezaposlenost je dosegla rekordnu vrijednost od 44%. Više od 72% kućanstava ima nesiguran prinos hrane.

Ratovi su uništili Gazin izvoz i proizvodnju za domaće tržište te oduzeli vrijeme za rekonstrukciju. Obrnuti razvoj, to jest raspadanje društva ubrzano je.

Izrael i Egipat zadržali su blokadu Gaze otkada je islamska militantna grupa Hamas preuzela kontrolu nad teritorijem od 2007. godine.

Izvještaj o situaciji u Gazi uslijedio je nakon što su egipatski vojni buldožeri započeli s realizacijom projekta koji će cijelu egipatsku granicu napuniti vodom te tako preplaviti posljednje krijumčarske podzemne tunele koji su do sada korišteni za nabavu komercijalnih dobara, ali i oružja.

U zaključku se navodi kako su ekonomski prospekti za palestinske teritorije u 2015. 'slabašni' zbog 'nestabilne političke situacije, smanjene pomoći i usporene obnove'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:24