POLICIJE DVIJU ZEMALJA SURAĐUJU

UNAJMLJENI DA SE OSVETE ZA NEISPLATU PROVIZIJA ZA TRANSFER? U sve uključen i menadžer koji je posredovao između naručitelja i pronašao napadače?

 
 REUTERS

Motiv zbog kojeg su šestorica Hrvata sudjelovala u divljačkom sukobu navijačkih frakcija na derbiju Partizana i Crvene zvezde, prema nekim izvorima bliskim istrazi, navodno su neisplaćene provizije zbog ljetošnje prodaje dvojice igrača Partizana u jedan klub talijanske prve lige.

Prema istim izvorima, navodno je jedan hrvatski menadžer koji često boravi u Srbiji posredovao za naručitelja napada i našao šestoricu izvršitelja te im je za taj posao navodno plaćeno 150.000 eura. Sastanak na kojem je dogovoren njihov angažman organiziran je krajem prošlog tjedna u jednom beogradskom hotelu, a nakon što je šestorka stigla iz Hrvatske, smještena je u dva beogradska hotela, tvrde naši izvori. Sve su to informacije koje nam u interesu istrage nisu mogli potvrditi ni u hrvatskoj, ni u srbijanskoj policiji.

Pitanje motiva

Kolege iz beogradskih medija, koji također raspolažu tom verzijom motiva angažmana šestorice Hrvata za izazivanje nereda na stadionu Partizana, tu verziju smatraju vjerojatnijom od one da je njihov motiv bio rušenje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, kako su to u petak objavili neki beogradski tabloidi. Napominju i da svota od 10.000 eura, koliko su dobili za sudjelovanje u tučnjavi, nije realna.

Postavlja se i pitanje motiva o kojem zasad nijedan od šestorice uhićenih Hrvata nije želio ništa reći policiji u Beogradu, kao ni o naručiteljima. No kako tvrde kolege iz beogradskih medija, činjenica da su ga “izradili” za višemilijunski iznos u eurima od prodaje u talijanski klub mogla je biti “okidač” za osvetu Partizanu, tako bi, bez obzira na to što je riječ o incidentu u nacionalnom prvenstvu, svaka utakmica koju beogradski klub bude igrao u europskim natjecanjima mogla biti pod posebnim povećalom, a i najmanji incident povod za višegodišnju eliminaciju Partizana iz europskih klupskih natjecanja. A to bi klubu i njegovu vodstvu nanijelo veliku financijsku štetu.

Prevlast na tribini

Kolege iz beogradskih medija ne vjeruju da je obračun sukobljenih navijačkih frakcija organiziran radi preuzimanja prevlasti nad glavnom navijačkom, južnom tribinom na stadionu. Takve stvari, kažu nam kolege koji su razgovarali s nekim tamošnjim vođama navijačkih skupina, ne rade se na derbijima, nego na manjim utakmicama i kad je puno manje policije na osiguranju. A budući da su utakmice Partizana i Crvene zvezde uvijek utakmice visokog rizika, i na utakmici u srijedu bio je velik broj policajaca i žandarmerije. Policija je vrlo brzo identificirala i uhitila Ivana Miškovića, Stjepana Mihovilovića, Hrvoja Bakovića, Jakova Podruga, Antu Firića i Damira Tovasovića.

Ostaje otvoreno pitanje je li ovaj skupni izlet osoba s podebljim krim-dosjeom promaknuo i hrvatskoj i srbijanskoj policiji. Dvije policije sada intenzivno surađuju kako bi se utvrdila njihova uloga u navijačkom nasilju na stadionu Partizana.

Svi osumnjičeni u petak su izvedeni pred istražnog suca i za njih je zatraženo određivanje pritvora. Prijeti im do 12 godina zatvora, a ako netko od njih bude i pušten i protjeran u Hrvatsku, kako smo doznali u MUP-u, sasvim je izvjesno da će biti uhićeni čim se pojave pred hrvatskim policajcima zbog izazivanja nereda na sportskim natjecanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:55