RAT U JEMENU

Unatoč prekidu vatre i dalje se vode borbe u Hodeidi

 REUTERS

Jemenski grad Hodeida, strateška luka na zapadu zemlje i glavna bojišnica, i dalje je poprište žestokih borbi i zračnih napada koji dovode u pitanje prekid vatre dogovoren ovaj tjedan u Švedskoj pod okriljem UN-a.

Stanovnici grada su u nedjelju kazali da se čuje sporadična pucnjava.

"Čuje se buka napada i pucnjava, no ne možemo ih točno locirati", rekao je jedan stanovnik grada telefonom.

Najviše ih zabrinjavaju sukobi i zračni napadi koji su se dogodili tijekom noći i bili najžešći od objave prekida vatre u četvrtak.

U borbama je poginulo najmanje 29 boraca, uključujući 22 borca Hutija, rekao je jedan provladin dužnosnik. Bilanca nije potvrđena iz neovisnih izvora.

Sedmorica pobunjenika zatočena su tijekom ofenzive Hutija u naselju Al Duraihimi, oko 20 kilometara južno od Hodeide, dodao je isti izvor.

Agencija Saba koju kontroliraju Hutiji objavila je da koalicijski zrakoplovi predvođeni Saudijskom Arabijom i dalje izvode zračne napade u pokrajini Hodeidi. Provladine snage optužila je da su u subotu navečer bombardirale stambene četvrti grada.

Sporadične borbe zabilježene su od petka navečer u istočnim i južnim dijelovima grada, samo dan nakon objave prekida vatre koji je trebao odmah stupiti na snagu i predviđa povlačenje boraca sukobljenih strana.

Dogovor predviđa i razmjenu 15.000 zarobljenika te mjere za lakšu dostavu humanitarnu pomoć Taezu, koji drže provladine snage.

Mirovni pregovori trebaju se nastaviti potkraj siječnja kako bi se dogovorio pregovarački okvir za globalno rješenje sukoba.

Rat traje od 2014. i od tada je poginulo najmanje 10.000 ljudi, a milijunima prijeti glad. UN upozorava da se u toj zemlji događa "najgora humanitarna kriza na svijetu".

Borbe se vode između pristaša vlade koje od 2015. podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i pobunjenih Huta koje podržava Iran, veliki saudijski suparnik. Huti drže glavni grad Sanu od 2014.

Svjestan krhkosti mirovnog sporazuma, izaslanik UN-a u Jemenu, Martin Griffiths, zatražio je u petak da se u Hodeidi i pokrajinskim lukama rasporedi međunarodne promatrače.

Diplomati kažu da bi ih moglo biti raspoređeno između 30 i 40.

Hodeida ima 600.000 stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:54