POSLJEDICE PANDEMIJE

UNICEF: Djeca se manje cijepe zbog pandemije koronavirusa

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.03.2020. u 18:57

Reportage in the Health and Prevention Centre run by the local committee for social hygiene (CDHS) in Lyon, France. MMR vaccination. Priorix immunises against measles, mumps and rubella., Image: 161482536, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: AUBERT / BSIP / BSIP / Profimedia
Ilustracija / AUBERT / BSIP / BSIP / Profimedia

UNICEF je u četvrtak upozorio da je tijekom pandemije koronavirusa, kada je milijardama ljudi ograničeno kretanje, onemogućeno rutinsko cijepljenje brojne djece i posljedice bi mogle biti posebno teške za najsiromašnije, koji žive u zemljama u sukobu ili su ih zadesile prirodne katastrofe.

"Zbog ograničenja kretanja roditelji odlučuju odgoditi rutinsko cijepljenje tijekom nestašica medicinskih proizvoda i problema u prijevozu", rekla je direktorica UNICEF-a Henrietta Fore u priopćenju.

"Najizloženija su djeca najsiromašnijih obitelji iz zemalja u sukobu ili pogođenih prirodnim katastrofama", dodala je i istaknula da je "posebno zabrinuta za stanje u Afganistanu, Demokratskoj Republici Kongo, Somaliji, Filipinima, Siriji i Južnom Sudanu "koji se bore protiv epidemija ospica, kolere i polija dok reagiraju na slučajeve zaraze Covidom-19".

"U takvoj situaciji te države si ne mogu dozvoliti suočavanje s novim epidemijama bolesti koje se mogu izbjeći cijepljenjem", istaknula je Fore i pozvala sve vlade da odmah "pokrenu planiranje intenziviranja cijepjenja čim pandemija Covida-19 bude pod kontrolom".

Izdvajamo