SREĆA U NESREĆI

UPAO U GROTLO JEDNOG OD NAJAKTIVNIJIH VULKANA I PREŽIVIO Vojnik prešao rub zaštitne ograde i pao s gotovo 90 metara visine, evo što ga je spasilo

 
 Screenshot / YouTube

Američki vojnik teško je ozlijeđen na Havajima nakon što je pao u jedan od najaktivnijih vulkana na zemlji. Nesretni je muškarac pao u dubinu od 21 metra, piše BBC.

Stručne službe izvukle su 32-godišnjaka koji se popeo preko zaštitne ograde vulkana Kilauea u Nacionalnom parku Havaji i pao s gotovo 90 metara visine. Svjedoci kažu da se zemlja pod njegovim nogama doslovce urušila. Zaustavio ga je greben i samo zahvaljujući tome nije upao dublje u krater.

Vojnik je bio s grupom koja se zaustavila na mjestu iznad vulkanskih otvora iz kojih izlazi para oko 18:30 u srijedu.

- Oko 21 sat po lokalnom vremenu pronašli smo muškarca živog, ali teško ozlijeđenog na uskom grebenu oko 21 metar ispod ruba vulkana. Spasilačke su službe uspješno izvele teško izvlačenje pomoću užadi i nosiljke, ali i uz pomoć helikoptera Ministarstva obrane. Muškarac je odmah helikopterom prebačen u bolnicu u grad Hilo - objavila je služba nacionalnog parka.

Screenshot / YouTube
Vidikovac s kakvog je pao vojnik

U četvrtak je objavljeno da je zdravstveno stanje muškarca, koji je bio životno ugrožen, stabilno. Iz vojske je stigla potvrda da se radi o njihovom pripadniku koji je na Havajima boravio u sklopu stručnog treninga.

Voditelj spasilačke službe John Broward upozorio je posjetitelje da nikad ne prelaze sigurnosne barijere, ‘posebno u okolici opasnih i nestabilnih mjesta’.

An aerial view of Kilauea Volcano's summit caldera and an ash plume billowing from Halema'uma'u, a crater within the caldera, in Hawaii, U.S. May 27, 2018.  Picture taken on May 27, 2018.    Courtesy of the Civil Air Patrol/USGS/Handout via REUTERS    ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. - RC1EEC4FD0F0
Civil Air Patrol/USGS / REUTERS
Pogled iz zraka na erupciju Kilauee 2018.

Vulkan Kilauea 'proradio' je prošle godine uništivši oko 700 domova na području od oko 22 kvadratna kilometra. Prema istraživanjima, Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu zbog neprestanih erupcija od 1983. U listopadu 2017. prilikom jedne erupcije poginula je jedna osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:40