VEĆ SU IZDANA UPOZORENJA

URAGAN OPHELIA KRENUO NEUOBIČAJENIM SMJEROM, ZAPRIJETIO EUROPI Veliki tropski sustav mogao bi okrznuti Portugal i Španjolsku, a onda udariti i u Irsku

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.10.2017. u 21:59

Hurricane Ophelia. The Copernicus Sentinel-3A satellite captured this image on 11 October 2017, when Hurricane Ophelia was about 1300 km southwest of the Azores islands and some 2000 km off the African coast. Originally classified as a tropical storm, it has been upgraded to a hurricane. The US National Hurricane Centre said that Ophelia could become even stronger in the next days. The storm is moving northeasterly, threatening to hit the northwestern tip of Spain before moving towards Britain. The image was acquired at 12:45 GMT by the satellite’s OLCI instrument., Image: 352656537, License: Rights-managed, Restrictions: WORLDWIDE RIGHTS AVAILABLE. End users shall not licence, sell, transmit, or otherwise distribute any photographs represented by eyevine, to any third party., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Eyevine
Profimedia, Eyevine

Uragan Ophelia snimljen satelitom

 

Uragan Ophelia, veliki tropski sustav koji se nedavno formirao nad Atlantikom, a u četvrtak je prerastao u uragan prve kategorije, ne predstavlja prijetnju ni Karibima ni Sjedinjenim Državama s obzirom da je, neuobičajeno, krenuo potpuno drugim smjerom i mogao bi, doduše kao post-tropski ciklon, udariti dijelove Europe.

Kako javlja američki Weather Channel. Ophelia bi već ovoga vikenda mogla okrznuti portugalsko otočje Azore, a zatim slijedi njezin najzanimljiviji dio putanje koja se, prema trenutnim prognostičkim modelima, proteže sve do Irske.

Ophelia je već deseta oluja ove sezone na Atlantiku koja je dobila ime, što se nije dogodilo od 1893. godine, izjavio je meteorolog Phil Klotzbach, specijaliziran za tropske oluje, a koji radi na Sveučilištu Colorado State.

Također, čini se da će biti tek 15. zabilježeni uragan koji je okrznuo Azore od 1851. godine.

Američki Nacionalni centar za uragane predviđa da će Ophelia do ponedjeljka, putujući lagano prema sjeveroistoku, zapadno od Pirenejskog poluotoka, postati post-tropski ciklon, ali i dalje bi mogla razvijati orkanske vjetrove.

Središte oluje trebalo bi ostati daleko od kopna, ali bi njezini rubovi, taman negdje dok bude u tranziciji iz tropske oluje u post-tropski ciklon, trebali donijeti snažan vjetar i obilnu kišu na zapadnim obalama Španjolske i Portugala. To je dosad, otkad postoje mjerenja, zabilježeno samo dvaput - u listopadu 1842. i u listopadu 2005. godine, kada su spomenute dvije države pogodili ostaci uragana Vincea, koji je tada već postao tropska depresija.

Još samo dvije druge oluje koje su dobile službeno ime došle su na 200 nautičkih milja od Pirenejskog poluotoka, pokazuju podaci američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA).

Nakon prolaska pored Pirenejskog poluotoka, Ophelia bi trebala nastaviti prema sjeveru i do ponedjeljka navečer stići do obale Irske te donijeti ondje i u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva snažan vjetar i kišu.

Britanski meteorološki zavod već je putem Meteoalarma izdao žuta upozorenja zbog snažnog vjetra koji se očekuje u Škotskoj, Walesu i zapadnoj Engleskoj. Meteorolozi u Irskoj su za cijelu državu izdali također žuta upozorenja.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo