JUŽNA KOREJA

USLUGE PREDSJEDNICE PLAĆALI MILIJUNIMA I KONJEM ZA DRESURU Kako su bogati nasljednici poslovnog carstva teškog milijarde pali u skandalu stoljeća

Na fotografiji: Lee Jae-yong. Nasljednik Samsunga uhićen je u sklopu šire istrage koruptivne hobotnice vezane uz južnokorejsku predsjednicu Park i njenu prijateljicu Choi
 Getty Images

Lee Jae-yong, nasljednik najmoćnijeg južnokorejskog konglomerata Samsung, završio je jučer iza rešetaka zatvora u okolici Seula zbog optužbi za korupciju, utaju, ilegalni prijenos vlasništva u inozemstvo i krivokletstvo tijekom saslušanja u parlamentu.

Četrdesetosmogodišnji Lee uhićen je u sklopu šireg korupcijskog skandala vezanog uz samu južnokorejsku predsjednicu Park Geun-hye, kojoj su zbog istog nedavno suspendirane predsjedničke ovlasti.

Lee je optužen je da je tajnovitoj prijateljici predsjednice, Choi Soon-sil, dao 36 milijuna dolara mita u zamjenu za političke usluge, i to navodno, kako prenose New York Times i ostali mediji, za vladinu podršku u spajanju dviju Samsungovih grupacija 2015. godine, čime je Leeju omogućeno da preuzme kontrolu nad konglomeratom nakon što je njegov otac 2014. godine doživio infarkt te postao nesposoban za upravljanje tvrtkom.

Choi Soon-sil je dugogodišnja prijateljica obitelji predsjednice Park. Njezin otac imao je bliski odnos s ocem predsjednice Park, koji je bio predsjednik Južne Koreje u 1970-ima. Choi je optužena da je koristila prijateljstvo s Park kako bi utjecala na politiku i sudi joj se za niz kaznenih djela, uključujući zloupotrebu ovlasti, iznudu i pokušaj prevare.

Predsjednica Park našla se pak pod optužbom za suučeništvo. Parlament je u prosincu glasao o njenom opozivu te su joj suspendirane ovlasti. Njen slučaj sada se nalazi na Ustavnom sudu, koji bi ubrzo trebao odlučiti o tome hoće li je potpuno ukloniti iz ureda.

Njezine koruptivne aktivnosti dovele su do masovnih prosvjeda na ulicama Seula. Javnost, kojoj je dozlogrdila promreženost političke i poslovne elite, tražila je njenu ostavku i uhićenje, kao i uhićenje šefa Samsunga, Leeja. Kao i mnogi drugi prije i ona ih je izdala, došavši na vlast obećavajući promjenu i prekid mutnih veza s korporativnim biznisom, no to se nije dogodilo.

Žrtve ucjene

Tužiteljstvo je Leeja pokušalo uhititi još prošli mjesec, no sud je tada utvrdio da nema dovoljno dokaza. No, u međuvremenu su očito prikupljeni. Tužiteljstvo sad ima 20 dana za podizanje službene optužnice.

Sve je počelo u studenom. Tužitelji su tada optužili spomenutu Choi, tvrdeći da je koristila odnos s Park kako bi iznuđivala Samsung i ostale tvrtke, koje su u tom trenutku smatrali žrtvama ucjene. No, posebni tužitelj koji je u međuvremenu preuzeo istragu od državnog tužiteljstva, optužio je Samsung za davanje mita. Smatra se da je upravo ta kompanija bila jedna od najvelikodušnijih po pitanju uplaćivanja milijuna u dvije zaklade koje je kontrolirala Choi.

To su, smatra se, napravili među ostalim zbog idućeg. Iako Samsungove podružnice vode profesionalni menadžeri, u južnokorejskoj kulturi chaebola (izraz za južnokorejski tip konglomerata, globalnu multinacionalnu kompaniju koja se nalazi pod kontrolom jedne obitelji i kontrolira je predsjednik koji upravlja svim operacijama) samo šef tvrtke može odlučivati o velikim investicijama. S obzirom na to, nakon što je Leejev otac Lee Kun-hee 2014. imao srčani udar i ostao prikovan za krevet, tvrtka se bojala upravljačkog vakuuma te su pokušali ubrzati prijenos kontrole nad konglomeratom na njegova sina, Leeja. Ključni trenutak u prijenosu vlasti bilo je spajanje dviju Samsungovih grupacija 2015., koje su navodno postigli uz davanje mita.

Naime, spomenutom su se spajanju protivili manji dioničara, tvrdeći da će im ono štetiti. Da bi kontroverzno spajanje uspjelo, Lee je trebao podršku Državnog mirovinskog fonda, ključnog investitora u tvrtku, što je navodno i ostvareno u zamjenu za donacije. Aktualni šef mirovinskog fonda optužen je prošli mjesec jer je radio pritisak na fond da podupre spajanje.

Uplatili milijune

Lee negira krivnju. Tvrdi da su donacije koje je tvrtka plaćala Choi bile iznuđene. Krivnju negira i Park, koja tvrdi da su bile dobrovoljne. U saslušanju pred parlamentom u prosincu Samsung je priznao da su uplatili milijune u dvije zaklade, no negirao je da su zauzvrat tražili protuusluge. Lee je priznao i da je Choinoj kćeri Chung Yoo-ra dao 800.000 dolara vrijednog konja za dresuru, Vitani V, i novac koji joj je trebao pomoći u ostvarenju konjičke karijere, nešto što, rekao je, sada žali.

Leejevo uhićenje dolazi u nezgodnom trenutku za kompaniju. Tvrtka se još oporavlja od skandala vezanog uz njihove pametne telefone Galaxy Note 7, koji su bili podložni eksplodiranju i zapaljenju te su ih morali povući. Leejevo uhićenje dodatno šteti ugledu tvrtke i moglo bi dovesti do onoga što su pokušali izbjeći - upravljačku krizu nakon bolesti njegova oca, koji je i sam dva puta bio optužen za korupciju i utaju poreza, ali nikad nije odslužio ni dan zatvora. Svaki put je bio pomilovan, zadnji put 2009. kad su vlasti rekle da će on pomoći Južnoj Koreji u kandidaturi za domaćina Zimske olimpijade 2018. godine.

Samo u petak, nakon vijesti o uhićenju, Samsungove dionice izgubile su između 0,5 i dva posto vrijednosti, što otvara još jednu dimenziju problema. Problemi u kompaniji, simbolu moći, inovacija i snage Južne Koreje, mogli bi se odraziti i na opću ekonomsku situaciju u zemlji jer je, primjerice, samo Samsung Electronic, glavna tvrtka unutar konglomerata, zaslužna za 20 posto ukupnog izvoza Južne Koreje.

Utjecaj velikih cheabola na južnokorejsko gospodarstvo oduvijek je bio razlog zašto su se šefovi konglomerata uspijevali provući kroz prste - vlasti su im opraštale jer su bitni za cijelu zemlju. Navodno čak šest od 10 južnokorejskih cheabola, koji generiraju prihod jednak 80 posto BDP-a Južne Koreje, vode ljudi koji su osuđivani za navedena djela. Upravo su oni postali simbol nedodirljive elite na koju se javnost okomila nedavno, kada je izašla na ulice i tražila promjenu. Lee, u tom kontekstu, predstavlja test.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:41