POSJET

USPRKOS VELIKOJ POMPI DONALD TRUMP IZ KINE OTIŠAO PRAZNIH RUKU Doživio fijasko pred kineskim moćnikom: U Washington će se vratiti s velikim ništa

 
Donald Trump i Xi Jinping
 Thomas Peter / REUTERS

Veselim se godinama uspjeha i prijateljstva u zajedničkom radu kako bismo riješili ne samo naše, nego i svjetske probleme, probleme velike opasnosti i sigurnosti, rekao je američki predsjednik Donald Trump na kraju svoga posjeta Kini.

Dodao je kako vjeruje da oni - Trump i kineski predsjednik Xi Jinping - mogu riješiti “gotovo sve probleme i vjerojatno sve”. Riječ je o citatu njegovih riječi koje su, kako smo već navikli, redovito nepovezane. No, u ovom slučaju više u oči upada da Trump nije uopće spominjao probleme o kojima je govorio tijekom kampanje, kako će Kini udariti carine jer se ne smije dopustiti da SAD s tom državom ima tako velik trgovinski deficit. Japanski Nikkei čak naglašava kako je Trump pohvalio Kinu što je uspjela iskoristiti prednosti u trgovini sa SAD-om. Njegov domaćin Xi Jinping rekao je da su odnosi dviju zemalja “na novoj povijesnoj polaznoj točki” te da je Kina spremna raditi sa SAD-om na osnovi “uzajamnog poštovanja, tražeći zajedničke koristi te se fokusirati na suradnju, a kontrolirati razlike”. A one se svode na deficit i Trump je bio više nego jasan da na tom planu mora doći do promjena, u korist Washingtona, jasno, koji je u listopadu bio u minusu 26,6 milijardi dolara. Dakle, iako je Xi njega i Melaniju dočekao s najvećom pompom, nije ga uspio do kraja pridobiti na svoju stranu.

Sjeverna Koreja je također bila jedna od tema oko koje nije bilo suglasja, ali i tu su oba predsjednika odlučila pokazati da traže rješenje, iako je Trump rekao da to “Kina može brzo riješiti”.

Veliku su dvojbu u javnosti izazvale vijesti da je tijekom susreta potpisano sporazuma u vrijednosti od 250 milijardi dolara. Agencija Bloomberg ističe da je u većini slučajeva riječ o neobvezujućim memorandumima razumijevanja za koje su potrebne godine da se ostvare, ako do toga dođe. Ministar trgovine Wilbur Ross u srijedu je najavio devet milijardi dolara sporazuma: puno se radilo preko noći. Kritičari posebno ističu da sastanak nije donio nikakav pomak na planu otvaranja pristupa američkim tvrtkama kineskom tržištu ili otvaranju kineskog financijskog tržišta.

Ukratko, veliko ništa za Trumpa koji je željan vratiti se kući s velikim brojkama iza kojih u pravilu ima malo sadržaja.

Sporni sporazumi: U pravilu je riječ o pismima namjere

  • Zajednički rad na razvoju ukapljenog plina na Aljasci, vrijednom 43 milijarde dolara
  • China Aviation Supplies Holding Co. dogovorila je s Boeingom kupnju 300 zrakoplova za 37 milijardi dolara. No, nije poznato koliko je od njih nova narudžba
  • Qualcomm je potpisao tri neobvezujuća sporazuma za prodaju poluvodiča u iznosu od 12 milijardi dolara
  • Westinghouse je potpisao sporazume za gradnju šest nuklearki bez ikakvih vremenskih odrednica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:43