BIVŠI REPREZENTATIVAC

USTAŠA IPAK NEĆE DOBITI ULICU U BEOGRADU Nakon velike bure u medijima, gradske vlasti predložile hitnu izmjenu naziva ulice u glavnom gradu Srbije

 GNK Dinamo

Povjerenstvo za spomenike, nazive i trgove beogradske skupštine u četvrtak je predložilo da se hitno izmijeni naziv Ulice Emila Perške, prijeratnog hrvatskog nogometaša i jugoslavenskog reprezentativca, zbog njegove povezanosti s NDH.

Očekuje se da će beogradska skupština odluku potvrditi u petak.

Po Perški je imenovana ulica koja se prije zvala po antifašističkom borcu i narodnom heroju Stjepanu Filipoviću iz Opuzena, kojeg su nacisti objesili u Valjevu 1942.

Donositelji odluke vodili su obrazloženjem da je Perška, igrač Građanskog, bio zvijezda prijeratnog jugoslavenskog nogometa te da je "prvi igrač koji je odigrao 10 utakmica za nacionalni tim u prvom desetljeću nekadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca".

Ta je odluka objavljena u Službenom listu Grada Beograda od 4. ožujka 2019. godine.

Ubrzo se, međutim, u srbijanskim medijma počelo pisati da je Perška, mada podrijetlom Slovak, bio sljedbenik politike NDH i ustaškog pokreta, te da je od uspostavljanja NDH do kraja rata radio u policiji.

Nakon velike bure u javnosti, neslužbeno je bilo najavljeno da će gradsko povjerenstvo za imena ulica i trgova reagirati na to.

"Odluka da ime ulice čuvenog borca protiv fašizma Stevana Filipovića ponese naziv Emila Perške, nekadašnjeg dužnosnika NDH i pobornika ustaškog pokreta, bit će hitno izmijenjena", objavio je jučer prorežimski tabloid Kurir.

Filipovićeva fotografija s visoko uzdignutim rukama i stisnutim šakama prije vješanja u Valjevu postala je simbolom antifašizma i nalazi se, među ostalim, i u sjedištu UN.

Spomenik Stjepanu Filipović u rodnom Opuzenu dignut je u zrak 1991. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:55