PRORAČUN JE IZGLASAN 'ILEGALNO'

USTAVNA KRIZA U POLJSKOJ: MASOVNI PROSVJEDI ZA SLOBODU MEDIJA Vladajući htjeli novinare izbaciti iz parlamenta pa je opozicija blokirala sabornicu

 REUTERS

Vođe opozicije u Poljskoj pozvali su u subotu na nastavak prosvjeda protiv vlade te su obećali da će nastaviti blokirati parlament nakon što su optuženi da pokušavaju ilegalno preuzeti vlast, piše Reuters.

Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u Varšavi i u drugim gradovima nakon što je u rano u subotu policija razbila blokadu zgrade poljskog parlamenta. Predsjednik vladajuće stranke Prawo i Sprawiedliwość (PiS) Jarosław Kaczyński napustio je zgradu

Otprilike 12-ak članova opozicijske stranke Platforma Obywatelska (PO) tijekom noći s petka na subotu se izmjenjivalo u sjedenju plenarnoj hali parlamenta, a vođa stranke je rekao da će tamo ostati sljedećih nekoliko dana.

'Bit ćemo na ulicama sve dok ne prestanu uništavati državu', rekao je prosvjednicima Mateusz Kijowski, vođa Odbora za obranu demokratskog pokreta.

Podsjećamo, najveći politički sukob u poljskoj posljednjih godina započeo je u petak kada su se opozicijski političari usprotivili planovima PiS-a da se medijima ograniči pristup parlamentu i blokirali plenarnu hali u zgradi parlamenta uoči glasovanja o proračunu.

Većina medija je na tu inicijativu PiS-a odgovorila izvođenjem koordinirane akcije pod imenom 'Dan bez političara'. Mediji koji su sudjelovali su na svim fotografijama zamutili lica političarima te su ih odbili intervjuirati.

Parlamentarci iz redova opozicije su plenarnu halu u petak držali po blokadom otprilike sedam sati, sve do 21 sat. Predsjednik parlamenta Marek Kučinski i vladajući su tada glasovanje o proračunu proveli u drugom prostoru gdje mediji nisu imali pristup. O promjeni mjesta glasovanja pravovremenu su obavješteni samo članovi parlamenta iz redova većine, dok je opozicija imala svega dvije minute da pronađe prostoriju u koju je premješteno glasovanje.

Glasovanje o proračunu u alternativnom prostoru bilo je prema dostupnim informacijama poprilično kaotično. Parlamentarcima iz redova opozicije nije bilo dozvoljeno obraćanje parlamentu, a pripadnici medija nisu u prostoriju niti pušteni. Prema svjedočanstvima opozicijskih političara, kvorum nije postignut, a zastupnici su glasovali dizanjem ruku bez zapisivanja tko je i kako glasovao. Vladajući su optuženi da su proračun za 2017. godinu izglasali ilegalno i protivno ustavu.

Ovaj je sukob predstavlja svojevrsni nastavak sukoba koji bijesni u Poljskoj zbog, kako neki Poljaci to vide, PiS-ovih pokušaja da kontrolira državne institucije.

'Ako postane jasno da se s PiS-om ne može razgovarati, trebali bismo ići na izvanredne izbore', rekao je prosvjednicima ispred parlamenta Ryszard Petru, vođa liberalne skupine Nowoczesna. Izvanredni izbori su doduše malovjerojatni, budući da PiS u saboru ima većinu.

Zapadni saveznici Poljske izrazili su brigu zbog pokušaja vlade da reformira Ustavni sud. Unatoč kritikama iz Poljske i iz svijeta, euroskeptičari iz PiS-a uživaju stabilnu potporu među Poljacima koji vjeruju u njihove poruke o povećanju socijalne pomoći, širenju katoličkih vrijednosti u javnom životu i smanjenju ovisnosti o stranom kapitalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:00