MRZAK UGOVOR

USTRAJAN U ŽELJI DA RAZMONTIRA OBAMINO NASLJEĐE Trump će se sljedećih dana izjasniti o iranskom nuklearnom sporazumu, očekuje se da ga neće potvrditi

AUTOR:
  • Hina

 • OBJAVLJENO:
 • 05.10.2017. u 23:45

 • Kevin Lamarque / REUTERS

  Američki predsjednik Donald Trump će se sljedećih dana izjasniti o sporazumu o iranskom nuklearnom programu, rekla je u četvrtak Trumpova glasnogovornica, a visoki dužnosnik administracije je rekao kako se očekuje da ga neće potvrditi.

  "Kao što je rekao, predsjednik je donio odluku", rekla je Sarah Huckabee-Sanders i spomenula objavu sljedećih dana, navodi agencija AFP. "To će biti globalna strategija", dodala je.

  Visoki dužnosnik administracije je rekao kako se očekuje da Trump neće potvrditi da Iran poštuje međunarodni sporazum za suzbijanje njegova nuklearnog programa, navodi agencija Reuters.

  Dužnosnik je, govoreći pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao kako se očekuje da će Trump objaviti širu američku strategiju prema Iranu koja će biti više na crti sukoba. Trumpova administracija često kritizira postupanje Irana na Bliskom istoku.

  Ako Trump odbije potvrditi da Iran poštuje sporazum, čelnici američkog Kongresa bi imali 60 dana da odluče hoće li ponovno nametnuti sankcije Teheranu koje su suspendirane prema sporazumu.

  Sporazum koji su 2015. zaključili Iran i velike sile (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) treba jamčiti izrazito miroljubivo i civilno obilježje iranskog nuklearnog programa u zamjenu za postupno ukidanje sankcija. Prema zakonu, američki predsjednik svakih 90 dana mora izjaviti pred Kongresom poštuje li Iran sporazum i je li ukidanje sankcija u interesu Sjedinjenih Država. Do sada on je potvrđivao sporazum ali je istaknuo da će ključna ocjena biti, sljedeća 15. listopada.

  Američki ministar obrane Jim Mattis u utorak dao podršku nuklearnom sporazumu s Iranom uoči objave predsjednika Donalda Trumpa hoće li se držati tog dogovora i dodao da je podrška održavanju nuklearnog sporazuma s Iranom u interesu Sjedinjenih Država.

  Izdvajamo