'NASTAVNICI SU ZNALI...'

'UTRLJALI BI PASTU DA PEČE JOŠ VIŠE' Bivši polaznici elitne skijaške gimnazije progovorili o strašnom zlostavljanju: 'Svi su znali, ali su šutjeli'

Natjecanje u skijanju u Schladmingu u Austriji, 2017. godina
 Dominic Ebenbichler / REUTERS, ILUSTRACIJA

Bivša austrijska skijašica Nicola Werdenigg koja je prva progovorila o seksualnom zlostavljanju u tom sportu, i to 70-ih godina kada je to bio puno gori tabu nego danas, izazvala je lavinu reakcija i ohrabrila i druge sportaše da progovore o zlostavljanju kojem su bili izloženi u prošlosti.

Werdenigg je imala samo 16 godina kada ju je silovao kolega iz tima nakon što ju je prethodno napio zajedno s još jednim muškarcem, a o tome je šutjela jer ju je bilo sram.

Austrijski 'Standard' nedavno je objavio potresan članak o ritualima kažnjavanja u skijaškoj gimnaziji u Stamsu. Bivši član Austrijskog skijaškog saveza (OSV), koji je želio ostati anoniman, otkrio je da su stariji sportaši osamdesetih i devedesetih godina 20. stoljeća zlostavljali mlađe tako što su im u anus gurali pastu za zube ili 'vosak' za skije.

U utorak je list Presse objavio svjedočenje o sličnom zlostavljanju, ovoga puta u Skijaškoj gimnaziji u Schladmingu krajem devedesetih godina.

Kako je navela neimenovana bivša učenica, pastu su im žičanim četkama gurali u anus sve dok ne bi počeli krvariti, a poslije mučenja su im utrljavali pastu za zube u ranu da bi ih pekla.

- Grupe, uglavnom starijih i jačih sportaša, silom su skidale hlače čitavim generacijama. Ovisno o tome koliko su bili neposlušni, gurali su im pastu za zube u anus - navodi izvor.

Najgore od svega je što su treneri bili upoznati sa slučajevima, ali javnost ništa nije znala o tome.

- Čekali bi ih na putu od internata do škole i toliko prebili da nitko više nije htio o tome pričati - otkrila je bivša učenica elitne skijaške gimnazije. Rekla je i da su mladići redovno seksualno uznemiravali djevojčice, ali učitelji nisu reagirali zato što su počinitelji bili uspješni sportaši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:15