LJUDSKA PRAVA

'UVREDA RAZUMU I PRAVDI' Čečenski aktivist za ljudska prava osuđen na četiri godine u kažnjeničkoj koloniji

Ojub Titijev
 REUTERS

Sud u Čečeniji osudio je Ojuba Titijeva, poznatog aktivista za ljudska prava, na četiri godine u kažnjeničkoj koloniji nakon što je proglašen krivim za posjedovanje droge, što je optužba za koju njegovi pristaše tvrde da je namještena.

Ojub Titijev (61), čelnik ruske nevladine organizacije za ljudska prava u Čečeniji Memorial, osuđen je u ponedjeljak na općinskom sudu u Šaliju, tridesetak kilometara jugoistočno od Groznog, čečenske prijestolnice, za posjedovanje droge.

Titijev je bio nazočan na izricanju presude nakon suđenja koje je počelo lani.

Usto je osuđen i na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 rubalja (1.350 eura). Uhićen je u siječnju 2018. pošto je u njegovu automobilu pronađena droga za koju tvrdi da mu je podmetnuta.

Memorial je početkom ožujka rekao da je to suđenje "nesretni kolut" u lancu pritisaka kojima se htjelo omesti njegov rad, ocijenivši da je ishod bio poznat od početka. Ta nevladina organizacija tvrdi da je progon Titijeva povezan s činjenicom da je istraživao o čečenskim tajnim zatvorima, zahvaljujući čemu je nekoliko osoba pušteno na slobodu.

"Osuda Ojuba Titijeva je uvreda ljudskim pravima, razumu i pravdi. Proglasivši ga krivim unatoč svim dokazima koji govore suprotno, sud je pokazao koliko je rusko pravosuđe doista nesavršeno", upozorava Amnesty International u priopćenju.

Presudu je kritizirala i Međunarodna federacija za ljudska prava (IFHR) nazvavši suđenje "nepoštenim i besmislenim".

"Ta nevjerojatna presuda nema veze sa zakonom. Pošten čovjek je zatvoren samo zato što je to naredio Kadirov", objavio je na Twitteru ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni.

Unatoč nepovoljnim okolnostima u kojima djeluje, Memorial je posljednja organizacija za ljudska prava koja može raditi u Čečeniji iako je kritična prema predsjedniku Ramzanu Kadirovu. Memorialov ured u Nazranu, u susjednoj ruskoj republici Ingušetiji, zapaljen je nakon Ojubova uhićenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:33