F***

UZ JEDAN UVJET Sud odlučio: Političare se smije kritizirati na šokantan način, to uključuje i psovanje te pokazivanje srednjega prsta

 Ilustracija / Profimedia, imageBROKER

Pokazati srednji prst i reći "fuck" (odj**i) političaru, pa čak vicekancelaru, u Austriji je dopušteno uz uvjet da to bude dobro obrazloženo, presudio je Prizivni sud u Beču pozivajući se na slobodu mišljenja, objavljeno je u četvrtak.

Prizivni sud potvrdio je presudu nižega suda, kojemu se obratio Heinz-Christian Strache, čelnik krajnje desnice i zamjenik kancelara, pošto ga je napala skupina krajnje ljevice i "javno vrijeđala" na jednoj manifestaciji.

U presudi objavljenoj u srijedu, suci su istaknuli kako se "odbacivanje političkog čelnika" može "izraziti na provokativan i šokantan način" i da je to "temeljni element slobode mišljenja".

Na videosnimci objavljenoj na društvenim mrežama, koja je nastala tijekom manifestacije u listopadu prošle godine, militanti krajnje lijeve organizacije Linkswende jetzt (Nalijevo odmah) nabrojali su niz razloga zbog kojih su, kako tvrde, imali pravo reći "fuck Strache" i pritom pokazivati srednji prst.

Ta grupica u četvrtak je pozdravila presudu "kao pobjedu slobode mišljenja i medijske slobode" te ocijenila kako sad svaki politički govor može sadržavati rečenicu "kažem Stracheu fuck".

U Francuskoj je 57-godišnji prosvjednik 2009. dobio novčanu kaznu za "vrijeđanje šefa države", nakon što je istaknuo natpis "Odj**i!" pri prolasku povorke u kojoj je bio tadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy.

Međutim, Europski sud za ljudska prava 2013. godine presudio je kako je Francuska takvom presudom prekršila pravo na slobodu izražavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:49