PANDEMIJA

'UŽAS, OVO JE KAO DA SMO U RATU' Talijani bi mogli uvesti novi zdravstveni režim, starijima od 80 mogla bi se uskraćivati intenzivna medicinska njega

 
 Miguel Medina / AFP

Pogorša li se situacija sa koronavirusom u Italiji, ta bi zemlja mogla obustaviti zdravstvenu skrb starijima od 80 godina.

Prema navodnom novom zdravstvenom planu naprosto je nemoguće pružiti intenzivnu zdravstvenu skrb svima, a oni stariji od 80 bit će prvi na udaru.

Kako navodi Daily Mail, talijanski liječnici već su tjednima suočeni s moralnom dilemom koga liječiti, a koga ne, s obzirom na prenapregnutost bolnica i domova zdravlja, a sada će se to i pojačati.

- Sudbina je naprosto određena godinama. Tako je kad ste u ratu - navodi list izjavu jednog liječnika.

Talijanski premijer Giuseppe Conte kaže kako najgore tek dolazi.

- Nismo dosegli vrhunac, Italija ulazi u najrizičnije tjedne - rekao je.

Talijanski liječnici idućih će dana pomno razmatrati kome treba dati prednost prilikom hospitalizacije. Promatrat će je li intenzivna medicinska njega nužna, ili bi se pacijent mogao oporaviti i kod kuće.

- Postane li nemoguće pružiti svima njegu, bit će nužno primjenjivati kriterije koji će ovisiti o raspoloživim resursima - stoji u novom medicinskom planu. On bi se najprije trebao početi primjenjivati na području Torina, grada koji je dio jedne od najzaraženijih regija Piedmont. Talijani strahuju i jer je Torino jedan od najvećih gradova, te je sasvim dovoljno blizu višemilijunskom Milanu. Pogodi li Milano zaraza, bolnički sustav mogao bi kolabirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:38