STRAVA I UŽAS

UŽAS U JEDNOM OD NAJPOZNATIJIH NACIONALNIH PARKOVA Zbog velikih poplava uginulo je više od 200 divljih životinja, neke od njih su i ugrožene vrste

 
 Anuwar Hazarika / REUTERS

U razornim je poplavama uginulo više od 200 divljih životinja, a među njima je i 17 ugroženih velikih indijskih nosoroga. To se dogodilo u jednom od najpoznatijih indijskih nacionalnih parkova, javlja France24.

Četrdeset posto nacionalnog parka Kaziranga u Assamu pod vodom je nakon deset dana obilnih kiša, zbog kojih je poginulo više od 70 ljudi.

To mjesto je na popisu UNESCO-ve baštine, a inače je dom najvećoj svjetskoj populaciji velikih indijskih nosoroga. Tisuće turista iz cijelog svijeta dolazi onamo svake godine.

Stručnjaci sada strahuju da će nakon ovako velikih poplava broj uginulih životinja rasti.

Direktor nacionalnog parka P. Sivakumar rekao je za AFP da je uginulo 205 životinja, od toga je jedan slon, 17 nosoroga, 112 svinjskih jelena, 12 sambar jelena, još sedam jelena vrste 'sambar', dva bika, 18 divljih svinja i tri dikobraza.

Dodao je da je još 16 jelena uginulo nakon što su ih udarili jureći automobili, dok su oni pokušavali prijeći autocestu koja prolazi kroz nacionalni park Kaziranga.

Ipak, Sivakumar kaže da se situacija s poplavama sada popravlja i da se životinje polako vraćaju. Radnici i volonteri spasili su 69 nasukanih životinja, među kojima su i tri nosoroga i jedan slon, no neke od tih spašenih životinja kasnije su ipak uginule.

Sivakumar dodaje i kako je zabrana rudarenja u obližnjim brdima doprinijela spašavanju brojnih životinja jer je to područje, na kojem se inače rudari, sada postalo utočište životinjama koje su bježale od poplave.

One-horned rhinos take shelter at a highland in the flood affected area of Kaziranga National Park in Nagaon district, in the northeastern state of Assam, India, July 18, 2019. REUTERS/Anuwar Hazarika
Anuwar Hazarika / REUTERS

'Životinje su dosad izbjegavale gorja zbog rudara. Boje se ljudi', dodao je. Radnici koji patroliraju rudnicima kažu da su u kamenolomima vidjeli bizone, nosoroge, slonove, pa čak i tigrove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:50