NA RUBU SUKOBA?

UZAVRELA SITUACIJA NA BLISKOM ISTOKU Iranska Revolucionarna garda tvrdi da je oborila američki dron: 'Ušao je u naš zračni prostor!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.06.2019. u 08:29

German soldiers assigned to Surface Air and Missile Defense Wing 1 fire the Patriot weapons system at the NATO Missile Firing Installation (NAMFI) during Artemis Strike Nov. 7 in Chania, Greece. Artemis Strike is a German-led multinational air defense exercise. German soldiers Over 200 U.S. soldiers and approximately 650 German airmen will be participating in the realistic training within a combined construct, exercise the rigors associated with force projection and educate operators on their air missile defense systems. (Photo By Officer Candidate Sebastian Apel, Air Defence Missile Group 24), Image: 355349472, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Sustav protuzračne obrane Patriot

 

DUBAI - Iranska elitna Revolucionarna garda oborila je američki "špijunski" dron u južnoj pokrajini Homozgan, rekla je u četvrtak internetska stranica Sepah News.

"Oboren je kada je ušao u zračni prostor Irana kod okruga Kouhmobarak na jugu", dodalo je izvješće.

Američkog vojnog drona srušio je iranski projektil zemlja-zrak, dok je bio u međunarodnom zračnom prostoru iznad hormuškog tjesnaca, kazali su američki dužnosnici, kako prenosi BBC.

Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što je predsjednik Donald Trump izašao iz 2015. zaključeni nuklearni sporazum između Teherana i svjetskih sila i obnovio sankcije toj zemlji te nastoji svesti na nulu iranski izvoz nafte.

Sjedinjene Države pojačavaju vojnu prisutnosti na Bliskom istoku raspoređujući nosač zrakoplova, bombardere i sustave projektila Patriot.

Novo američko raspoređivanje vojnika na Bliski istok uključuje i projektile Patriot

 

WASHINGTON - Najnovije raspoređivanje dodatnih 1000 američkih vojnika na Bliski istok, objavljeno u ponedjeljak, uključivat će bojnu projektila Patriot, nadzornu letjelicu s posadom i bez pilota i druga sredstva za odvraćanje, priopćio je u srijedu Pentagon. 

 

"Sjedinjene Države ne žele sukob s Iranom, ali mi smo raspoređeni i spremni braniti američke snage i interese u regiji", rekao je glasnogovornik Pentagona u priopćenju.

 

Strahovanja od sukoba između Irana i Sjedinjenih Država rastu od prošlotjednog napada na dva naftna tankera na ulazu u Perzijski zaljev, za koje Washington krivi Teheran.

 

U intervjuu za časopis Time objavljenom u utorak, Trump je rekao da je spreman poduzeti vojnu akciju kako bi spriječio Teheran da izradi nuklearnu bombu, no nije rekao hoće li odobriti korištenje sile za zaštitu zaliha nafte u zaljevu. Rekao je kako su napadi na tankere do sada bili "vrlo slabi".

 

SAD je već u Perzijski zaljev poslao udarnu skupinu nosača zrakoplova USS Abraham Lincoln, bombardere b-52 te amfibijski brod USS Arlington.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo