NAPADI NA TANKERE

UZBUNA U KRALJEVSTVU 'Ne želimo rat, ali odgovorit ćemo na prijetnju vitalnom interesu Saudijske Arabije'

Napadnuti tanker; u krugu: Mohamed bin Salman
 REUTERS

Saga o napadnutim tankerima u Omanskom zaljevu i dalje se nastavlja. U sve se sada javno, izjavama u intervjuu, uključio i saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman (MBS).

Očekivano, i saudijske vlasti za napad na dva tankera koji se zbio u četvrtak krive Iran, svog ljutog rivala.

Interesi

Saudijski prestolonasljednik za panarapski dnevni list Asharq al-Awsat ustvrdio je da Rijad želi mir, ali da će se obračunati bude li potrebno.

“Mi ne želimo rat u regiji, no nećemo oklijevati izboriti se protiv svake prijetnje našem narodu, suverenitetu, teritorijalnom integritetu ili vitalnim interesima”, rekao je MBS koji je mjesecima bio pod udarom međunarodne zajednice jer su ga smatrali nalogodavcem zvjerskog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je svojedobno ušao u saudijski konzulat u Istanbulu i više ga nitko nije vidio živog. Dapače, ubijen je i navodno raskomadan kako bi se prikrila likvidacija i njegovi ostaci još nisu pronađeni. No, na to se sada, čini se, zaboravilo.

Medijator

“Iranski režim nije poštovao posjet japanskog premijera Teheranu. Dok je on bio tamo, odgovorili su na njegove napore napadom na dva tankera, od kojih je jedan japanski”, ustvrdio je Mohamed bin Salman, referirajući se na činjenicu da je japanski premijer Shinzo Abe u Teheranu nastupao u ulozi medijatora koji je trebao smanjiti napetosti između Irana i Sedinjenih Država.

U međuvremenu, svi razmišljaju koliko je doista sigurno putovati Hormuškim tjesnacem, uskim, ali vrlo prometnim pomorskim putem kojim se preveze otprilike petina ukupne svjetske nafte, a u kojem su zabilježeni napadi na tankere, u svibnju na njih četiri, a sada na dva. Navodno su neke tvrtke suspendirale prometovanje svog brodovlja, a razmišlja se i organizaciji vojne pratnje bude li potrebno.

Dokazi

Rijad u svakom slučaju traži odlučnu akciju kako bi se osigurala normalna opskrba naftom. - Mora postojati brz i odlučan odgovor na prijetnju energetskoj opskrbi, stabilnosti tržišta i povjerenju potrošača - poručio je saudijski ministar energetike Khalid al-Falih. Ovo je drugi incident s tankerima u posljednja dva mjeseca. Četiri su bila napadnuta u svibnju. SAD je i tada, doduše bez ikakvih dokaza, krivio Iran. Ovaj put su objavili snimku za koju tvrde da prikazuje pripadnike iranske Revolucionarne garde kako s jednog od tankera skidaju minu koja nije eksplodirala. Tenzijeizmeđu Irana i Sjedinjenih Američkih Država intenzivirale su se nakon što je SAD uveo Iranu oštrije sankcije. Prethodno se Washington jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma o Iranu sklopljenog 2015. godine. Jedna od meta američkih sankcija bila je iranska nafta, čiji izvoz žele osujetiti ne bi li tako stisnuli Iran, na što je on odgovorio prijetnjom da će potencijalno blokirati Hormuški tjesnac.

Smirivanje

Sada, dok Sjedinjene Države, Velika Britanija i Saudijska Arabija otvoreno krive Iran za napade, ostatak zemalja poziva na suzdržanost i oprez. Njemačke vlasti su poručile da američka snimka ne predstavlja dovoljan dokaz za izvlačenje zaključka o odgovornosti, a generalni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na provođenje neovisne međunarodne istrage incidenta. Kina također poziva na smirivanje napetosti.

Dva oštećena tankera, objavljeno je jučer, bit će pregledana uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata, a zatim će se njihov teret prebaciti na druge brodove. Cijena nafte je nakon napada porasla za 3,4 posto, a troškovi osiguranja za brodove koji plove u regiji za 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:49