POKRENUTA ISTRAGA

UZBUNA U NJEMAČKOJ ZBOG NEOBIČNOG SLUČAJA U RODILIŠTU JEDNE BOLNICE 'Ovakav slučaj nismo vidjeli već godinama, a sada tri bebe u tri mjeseca'

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Njemačke vlasti pokrenuli su istragu nakon što je otkriveno da su u bolnici Sveta Marija u Gelsenkirchenu, na zapadu zemlje, u vrlo kratkom razdoblju rođene tri bebe s deformacijom udova.

Između lipnja i početka rujna ove godine rođene su tri bebe s jednostranim deformacijama ruke, a dolaze iz obitelji koje žive na tom području. Ravnateljstvo bolnice u priopćenju napominje da između obitelji iz kojih dolaze novorođene bebe nema etničkih, kulturoloških niti socioloških sličnosti koje bi možda mogle objasniti deformacije.

- U dva slučaja riječ je o deformaciji lijeve ruke, gdje bebe imaju normalnu podlatkicu, ali dlanovi i prsti nisu razvijeni. Kod drugog djeteta riječ je o desnoj ruci s deformacijom. I kod nje je ustanovljena nerazvijenost ruke i prstiju, unatoč normalno razvijenoj podlaktici, navodi se u priopćenju bolnice.

- Već dugi niz godina nismo vidjeli ovakvu vrstu deformacije. Višestruki slučaj deformiteta kod novorođenčadi može biti slučajnost, no mi smatramo da se ova tri  slučaja moraju istražiti - navode u priopćenju.

Prema statističkim podacima, između 1 i 2 posto djece rađa se s deformitetima, kažu u bolnici. Slučaj je dospio u javnost zahvaljujući primalji Sonji Liggett-Igelmund, koja radi u Koelnu i upozorava da ova tri slučaja nisu usamljena.

Za CNN je izjavila da je za tri slučaja u Gelsenkirchenu saznala na internetskom forumu od drugih primalja.

Napominje kako se ovakvi slučajevi događaju, ali da su vrlo rijetki, no smatra kako su tri slična slučaja u samo nekoliko mjeseci ipak predstavljaju znak za uzbunu.

- Meni osobno je ovo previše. Jedna babica tijekom svog radnog vijeka naiđe na jedan ovakav slučaj. Tri slučaja u tri mjeseca nisu normalna, poručila je.

Nakon što je izašla u javnost s ovim slučajem, Liggett-Igelmund izvijestila je kako su je konktaktirale još neke obitelji u Njemačkoj čija su djeca rođena sa sličnim deformacijama..

- Sve bebe imaju iste deformacije. Načelno govoreći, sva djeca za koju sam saznala rođena su u zadnje tri godine, a mnogi od njih ovoga ljeta.

Ipak ne postoji nacionalni registrar koji bi potvrdio ovakav trend, primalja iz Koelna ističe kako je njegovo osnivanje od vitalnog značaja.

U bolnici Sveta Marija ističu kako deformiteti udova u trudnoći mogu biti uzrokovani infekcijom ili konzumacijom toksičnih tvari raznih vrsta tijekom trudnoće.

Druge mogućnosti, kažu u bolnici, uključuju sindrom stezanja prstenova - kada se vlakna iz amnionske vreće omotaju oko fetusa, uzrokujući deformacije - ili se pupčana vrpca omota oko udova fetusa.

Ministarstvo zdravstva pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija da ovaj slučaj razmatraju vrlo ozbiljno te planiraju stupiti u kontakt sa svim bolnicama u zemlji kako bi utvrdili je li bilo još ovakvih slučajeva. Na taj način žele utvrditi je li osnivanje registra potrebno i svrsishodno.

Ovaj alarmantni slučaj podsjeća na događaj iz 60-tih godina i talidomidsku tragediju kada je njemačka kompanija 'Grünenthal' na globalno tržište stavila sedativ pod imenom 'Contergan', novi preparat koji su uzimale trudnice protiv jutarnjih mučnina i nesanice.

Zbog uzimanja talidomida tijekom trudnoće rođeno je na tisuće djece s teškim malformacijama, a nekoliko desetina tisuća novorođene djece umrlo je pri rođenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2020 09:59