KRŠENJE DAYTONA

UZBUNA U SRBIJI 'Zapadne sile žele odvojiti Srebrenicu od Republike Srpske! Ova ideja je vrlo opasna'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.06.2015. u 10:52

ELVIS BARUKCIC/AFP

Najveće zapadne sile planiraju predstojeće obilježavanje 20 godina od zločina u Srebrenici iskoristiti da taj grad odvoje od Republike Srpske, saznaje Blic.rs.

Paralelno s najavljenom rezolucijom o Srebrenici u Savjetu sigurnosti UN-a i u Kongresu SAD-a, kao i sa sve većim prijetnjama da što više smanje nadležnosti RS, zapadne zemlje planiraju pokrenuti inicijativu da Srebrenica dobije specijalni status. Točnije, da taj grad zbog zločina koji je u njemu počinjen dobije status distrikta kao što ga ima Brčko.

- Srebrenica bi bila izuzeta iz nadležnosti Banjaluke i stavljena pod jurisdikciju Sarajeva, a pod obrazloženjem da je i tijekom rata tu bila zaštićena zona UN - navodi izvor iz Vlade Srbije.

On podsjeća i da su sličnu ideju predlagale bošnjačke stranke još 2007. da bi Banjaluka na kraju Srebrenicu proglasila područjem od posebnog socijalno-ekonomskog značaja. U ovom gradu vrijedi i posebno izborno pravilo da na lokalnim izborima mogu glasati svi stanovnici koju su po popisu iz 1991. godine živjeli o tom gradu, bez obzira na to gdje danas žive.

Šef diplomacije BiH Igor Crnadak kaže za 'Blic' da je ova ideja vrlo opasna.

- Nikakvu službenu inicijativu o Srebrenici nismo dobili. Ali ukoliko se međunarodna zajednica na to odluči, mora biti oprezna jer nije prihvatljivo nikakvo prekrajanje ustavnog uređenja BiH - kaže šef diplomacije.

I vlast i opozicija u RS osuđuju ovu ideju koja bi predstavljala rušenje Daytonskog sporazuma. Da bi bio promijenjen, potrebno je da se o tome usuglase tri konstitutivna naroda BiH, kao i Srbija i Hrvatska. A upravo Beograd, točnije premijer Aleksandar Vučić, bit će pod velikim pritiskom, prije svih od Njemačke, da pristane na slabljenje Republike Srpske u okviru BiH, piše Blic.rs.

Izdvajamo