KRŠENJE DAYTONA

UZBUNA U SRBIJI 'Zapadne sile žele odvojiti Srebrenicu od Republike Srpske! Ova ideja je vrlo opasna'

A Bosnian Muslim woman, survivor of the Srebrenica 1995 massacre cries by the coffin of a relative, layed out among others at the memorial cemetery in the village of Potocari near the eastern-Bosnian town of Srebrenica, on July 11, 2014. Several thousand people gathered on July 11 in Srebrenica for the 19th anniversary of the massacre of some 8,000 Muslim males by ethnic Serbs forces, Europe's worst atrocity since World War II. A total of 175 newly-identified massacre victims will be laid to rest after a commemoration ceremony held in Potocari, just outside the ill-fated Bosnian town. AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
 ELVIS BARUKCIC/AFP

Najveće zapadne sile planiraju predstojeće obilježavanje 20 godina od zločina u Srebrenici iskoristiti da taj grad odvoje od Republike Srpske, saznaje Blic.rs.

Paralelno s najavljenom rezolucijom o Srebrenici u Savjetu sigurnosti UN-a i u Kongresu SAD-a, kao i sa sve većim prijetnjama da što više smanje nadležnosti RS, zapadne zemlje planiraju pokrenuti inicijativu da Srebrenica dobije specijalni status. Točnije, da taj grad zbog zločina koji je u njemu počinjen dobije status distrikta kao što ga ima Brčko.

- Srebrenica bi bila izuzeta iz nadležnosti Banjaluke i stavljena pod jurisdikciju Sarajeva, a pod obrazloženjem da je i tijekom rata tu bila zaštićena zona UN - navodi izvor iz Vlade Srbije.

On podsjeća i da su sličnu ideju predlagale bošnjačke stranke još 2007. da bi Banjaluka na kraju Srebrenicu proglasila područjem od posebnog socijalno-ekonomskog značaja. U ovom gradu vrijedi i posebno izborno pravilo da na lokalnim izborima mogu glasati svi stanovnici koju su po popisu iz 1991. godine živjeli o tom gradu, bez obzira na to gdje danas žive.

Šef diplomacije BiH Igor Crnadak kaže za 'Blic' da je ova ideja vrlo opasna.

- Nikakvu službenu inicijativu o Srebrenici nismo dobili. Ali ukoliko se međunarodna zajednica na to odluči, mora biti oprezna jer nije prihvatljivo nikakvo prekrajanje ustavnog uređenja BiH - kaže šef diplomacije.

I vlast i opozicija u RS osuđuju ovu ideju koja bi predstavljala rušenje Daytonskog sporazuma. Da bi bio promijenjen, potrebno je da se o tome usuglase tri konstitutivna naroda BiH, kao i Srbija i Hrvatska. A upravo Beograd, točnije premijer Aleksandar Vučić, bit će pod velikim pritiskom, prije svih od Njemačke, da pristane na slabljenje Republike Srpske u okviru BiH, piše Blic.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:53