'MANJAK POŠTOVANJA'

UZDRMANI ERDOGAN IZVAN SEBE, PRIJETI TRUMPU 'Morate biti svjesni da bi Turska mogla potražiti nove saveznike, naše partnerstvo je u opasnosti'

Arhivska fotografija: Recep Tayyip Erdogan i Donald Trump
 Kevin Lamarque / REUTERS

Suradnja Turske i SAD-a u opasnosti je, kazao je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozoravajući Bijelu kuću da će se okrenuti "novim saveznicima" ako SAD nastavi pokazivati "manjak poštivanja".

Odnosi između dva saveznika unutar NATO-a dosegli su najniže grane unazad više desetljeća zadnjih tjedana, primjerice aferom zatočenja u Turskoj američkog pastora Andrewa Brunsona, uvodom u niz sankcija.

U okviru pooštravanja mjera, američki predsjednik Donald Trump odlučio je u petak udvostručiti carinske namete na turski čelik i aluminij, ubrzavši tako pad turske valute koja je u petak izgubila 16 posto naspram dolara.

U New York Timesu Erdogan je upozorio Washington na posljedice tih mjera koje bi mogle nagnati Ankaru da pronađe "nove prijatelje i nove saveznike".

"Ako SAD ne počne poštivati suverenitet Turske i dokaže da razumije opasnosti s kojima se naša nacija suočava, naše partnerstvo moglo bi biti dovedeno u opasnost", upozorava turski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:01