AKCIJA POŠLA PO KRIVU

UZDRMANI OBAMA PRIZNAO 'Gađali smo teroriste iz dronova, a pogodili smo njihove taoce. Duboko žalim...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.04.2015. u 18:16

AFP

WASHINGTON - Amerikanac i Talijan koje je al-Qa'ida otela uz granicu između Pakistana i Afganistana ubijeni su u američkoj protuterorističkoj operaciji u siječnju, objavila je Bijela kuća u četvrtak, dok je predsjednik Barack Obama izrazio svoju "duboku žalost" zbog tog događaja.

Operacija u kojoj su poginuli američki liječnik Warren Weinstein i talijanski humanitarac Giovanni Lo Porto rezultirala je smrću još jednog Amerikanca, zapovjednika u al-Qa'idi Ahmeda Farouqa. Još jedan američki pripadnik te terorističke mreže, Adam Gadahn također je ubijen, vjerojatno u odvojenoj operaciji, dodala je Bijela kuća.

Obama je kazao da "duboko žali zbog toga što se dogodilo" te da će SAD "izvući pouke iz te tragedije i razmisliti o promjenama koje se trebaju provesti".

Dodao je da preuzima "punu odgovornost" za tu operaciju.

U priopćenju Bijele kuće također se izražava "ogromna tuga" zbog smrti talaca i dodaje da SAD ni po čemu nije mogao zaključiti da su se taoci nalazili u bazi al-Qa'ide koja je bila meta operacije.

Weinstein je 2011. bio otet u Lahoreu u Pakistanu gdje je radio za američku konzultantsku tvrtku. Talijanski humanitarac Lo Porto nestao je u Pakistanu u siječnju 2012.

Bijela kuća nije objavila pojedinosti operacije, ali list Wall Street Journal prenosi da je to prvi slučaj u kojem je SAD slučajno ubio taoce u napadu bespilotnom letjelicom.

Izdvajamo