BANJA LUKA

'UZDRŽAVAM DVOJE DJECE, TREĆE STE MI UBILI. TRAŽITE UBOJICE, NE SUDITE MENI' Majka Davida Dragičevića morala doći pred sud zbog kršenja reda i mira

 Dragan Matic / CROPIX

Suzana Radanović, majka mladića Davida Dragičevića koji je pod nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci u ožujku 2018., morala se u ponedjeljak pojaviti pred sudom u tom gradu jer ju je policija prijavila zbog sudjelovanja na prosvjedima čiji je cilj bio potaknuti pravosuđe da ubrza istragu i utvrdi tko je odgovoran za Davidovu smrt.

Osnovni sud u Banjoj Luci naložio je Radanović da se pojavi na ročištu zakazanom nakon što ju je policija prijavila za kršenje odredbi zakona o javnom redu i miru, odnosno za "nepostupanje po policijskoj zapovijedi", kad je 25. prosinca prošle godine održan veliki prosvjedni skup na kojemu su tisuće ljudi tražili da se utvrde sve činjenice vezane za Davidovu smrt te pronađu i kazne oni koji su za to odgovorni.

Suzana Radanović tad je s fotografijom svoga sina stajala na središnjem gradskom trgu pred kordonom teško naoružanih policajaca i ponavljala kako traži istinu o sinovoj smrti.

Nakon toga zaradila je kaznenu prijavu zbog koje je i pozvana pred sud, no prvo je ročište prekinuto jer je odvjetnik zatražio izuzeće policajca koji je trebao svjedočiti protiv Radanović. Rekao je kako sumnja u njegovu nepristranost jer je bio izravnim sudionikom naguravanja s drugim prosvjednicima pa je u jednom trenutku posegnuo i za pištoljem kako bi na njih pucao.

Suzana Radanović, koja živi u Austriji, odazvala se pozivu i stigla u Banju Luku, a novinarima je izjavila kako joj nije jasno zbog čega su je uopće zvali istaknuvši kako je u sudnicu ušla ponovno noseći istu fotografiju svoga sina koju je imala u rukama i u prosincu prošle godine.

- Uzdržavam dvoje djece, treće ste mi ubili. Tražite ubojice, a ne sudite majci - bila je poruka Suzane Radanović pravosudnim tijelima.

Dodala je i kako nije sigurna da će uopće više dolaziti u Banju Luku na sudska ročišta.

Istraga o smrti Davida Dragičevića, koju Okružno tužiteljstvo u Banjoj Luci tretira kao slučaj ubojstva, vodi se već godinu i pol, no do sad nije dala nikakve rezutate.

Davidovi roditelji Suzana i Davor tvrde kako je u smrt njihova sina umiješana i lokalna policija koja slučaj pokušava zataškati pa se stoga istraga ovako rasteže.

U znak prosvjeda ekshumirali su i posmrtne ostatke svoga sina s groblja u Banjoj Luci i ponovno ih pokopali u Austriji. Traže da istragu preuzme Tužiteljstvo BiH kao u slučaju Dženana Memića, mladića koji je smrtno stradao u Sarajevu 2016., a sarajevsko županijsko tužiteljstvo godinama nije bilo u stanju razrješiti taj slučaj pa ga je prije dva mjeseca preuzelo državno pravosuđe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:19