PROCES NA ICJ-u

'UZELI SU NAM IZLAZ NA MORE I ZATO SMO DANAS SIROMAŠNI!' Jedan od najdužih graničnih sporova u povijesti danas bi trebao biti riješen

 
 REUTERS

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu danas će objaviti odluku o tužbi Bolivije koja želi da joj Čile vrati pristup Tihom oceanu.

Bolivija je izgubila pristup moru nakon što je poražena u Pacifičkom ratu s Čileom 1879-1883. Mirovnim sporazumom potpisanim 1904. određene su sadašnje granice između dviju zemalja.

Ranije je imala izlaz na moru kod grada Antofagaste na Tihom oceanu, u regiji koju je tada osvojio Čile.

Bolivija kaže da je osiromašila zbog toga što nema pristup moru te da bi ojačala svoju trgovinu i izvoz kada bi ga ponovno dobila.

Čile tvrdi da je to pitanje riješeno sporazumom iz 1904. i ne želi uzmaknuti. Bolivija kaže da se sporazumi mogu mijenjati te da se Čile nije održao svoja obećanja da će ponovo pregovarati o pristupu moru.

Bolivia's President Evo Morales speaks during a news conference before a trip to The Hague to listen to the United Nation's (U.N.) International Court of Justice (CIJ) verdict on Bolivia's ocean access next Monday, in El Alto, outskirts of La Paz, Bolivia, September 29, 2018. REUTERS/David Mercado
REUTERS
Evo Morales

Bolivija je u ožujku razvile svoje zastave u dužini od gotovo 200 kilometara kako bi privukla pozornost na svoj slučaj. Predsjednik Evo Morales optužen je da tužbu ICJ-u koristi kako bi preusmjerio pažnju s kontroverznih planova kojima namjerava tražiti četvrti mandat 2019.

Jose Rodriguez Elizondo, čileanski diplomatski, rekao je da bi odluka povoljna za Boliviju oslabila institut međunarodnih sporazuma.

ICJ je već djelovao protiv načela Ujedinjenih naroda kada je prihvatio nadležnost za slučaj, rekao je Rodriguez za agenciju dpa. To je "potkopalo sporazum o granicama i stvorilo... opasnu situaciju za mir i međunarodnu sigurnosti", kazao je on.

Ne očekuje se da će Čile prepustiti teritorij Boliviji, ali bi eventualno mogao pristati na kompromisno rješenje, kao što je davanje pristupa čileanskim lukama, navode mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:17