HITAN SASTANAK

UŽIVO: STIGLA VELIKA VIJEST IZ BUCKINGHAMSKE PALAČE Iznenadnom najavom izazvali histeriju u državi, a na kraju objavili: 'Princ (95) ide u penziju'

 REUTERS/Neil Hall

Nakon što je u noći na četvrtak kompletno osoblje engleske kraljevske obitelji pozvano na hitan sastanak u Buckinghamsku palaču, u svjetskoj javnosti zavladala je opća panika. Ispostavilo se da ipak nema razloga za zabrinutost i histeriju - naime, službeno je potvrđeno da princ Filip ide u zasluženu mirovinu.

Neki su se isprva uplašili da kraljica Elizabeta II. ili njezin suprug Filip, vojvoda od Edinburgha, imaju ozbiljnih zdravstvenih problema, ali bilo je i onih koji su se ponadali da će kraljevska obitelj objaviti sretnu vijest - onu o zarukama princa Harryja i američke glumice Meghan Markle, prenosi The Mirror.

FILE PHOTO: Britain's Queen Elizabeth and Prince Philip, the Duke of Edinburgh walk at Broadlands in Romsey, southern England in this undated photograph taken in 2007.  REUTERS/Fiona Hanson/Pool/File Photo
REUTERS

Buckinghamsku palaču od ranoga jutra okupirale su novinarske ekipe, koje uživo prate razvoj događaja.

- Nema razloga za histeriju. Ni kraljica ni njezin suprug nisu umrli - rekao je izvor blizak obitelji, navodeći kako je kraljevska zastava i u četvrtak ujutro bila visoko izvješena na palači, što samo potvrđuje da je sve u redu.

FILE PHOTO -  Britain's Queen Elizabeth II and Prince Phillip, the Duke of Edinburgh, wearing their Order of the Garter robes, ride in an open-topped carriage to Windsor Castle following the Garter Ceremony, in this June 18, 2001 file photo.  REUTERS/Files
Reuters

Dickie Arbiter, bivši kraljičin savjetnik za tisak, koji je za nju radio do 2000. godine, na društvenoj mreži napisao je kako je vrlo moguće da je tema hitnog sastanka obnova Buckinghamske palače.

U 10,05 sati službeno je objavljeno kako 95-godišnji princ Filip od jeseni više neće obnašati nikakve javne dužnosti. Tako je, objasnili su, sam odlučio, a s time se složila i kraljica.

FILE PHOTO -  Britain's Queen Elizabeth and her husband Prince Philip leave the Houses of Parliament following the annual State Opening of Parliament in London in this November 18, 2009 file photo. REUTERS/Toby Melville/Files
REUTERS

- Princ će prisustvovati svim unaprijed dogovorenim događanjima sve do kolovoza ove godine, samostalno ili u pratnji Elizabete II, ali više neće primati nove pozive za javna gostovanja. Ipak, to ne znači da se u potpunosti povlači iz javnoga života - s vremena na vrijeme dolazit će na evente koje sam izabere. Vojvoda od Edinburgha i dalje će biti predsjednik te zaštitnik 750 organizacija, ali neće aktivno sudjelovati u njihovu radu. Kraljica će i dalje obnašati sve svoje dužnosti uz potporu ostatka obitelji - stoji u službenom priopćenju iz Buckinghamske palače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:14