BOMBAŠKI UDAR

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: ' TI TRKAČI SU UPRAVO ZAVRŠILI UTRKU, A SAD VIŠE NEMAJU NOGE' Potresna svjedočanstva iz Bostona

 AFP

Nakon zvjerskog bombaškog napada u Bostonu uslijed kojeg je mjesto održavanja tamošnjeg slavnog maratona pretvoreno u ratnu zonu, s ciljnom linijom prekrivenom otkinutim udovima i ranjenim trkačima bez nogu, stravična svjedočanstva žrtava i onih koji su pomagali u njihovu spašavanju opisuju nezamislivi užas koji su preživjeli.

Liječnici u nevjerici opisuju operacijske dvorane koje su sličile na one s prvih crta bojišnice, i patnjama žrtava s ranama karakterističnima za rat.

Neka od izvješća, iako nepotvrđena, govore da su dvije male eksplozivne naprave kućne izrade bile ispunjene metalnim kuglicama koje su uslijed eksplozije otkidale stopala, zglobove i cijele noge.

Strahuje se da je dosad najmanje deset osoba, od kojih su dvojica braća, izgubilo udove u najgorem terorističkom napadu na američkom tlu od 11.09.

- Ti trkači su upravo završili utrku, a sad više nemaju noge - kazao je 35-godišnji policajac Roupen Bastajian za New York Times.

- Toliko njih. Ima ih toliko bez nogu. Svugdje je krv. Krv je posvuda. Kosti, dijelovi tijela. Odvratno - kazao je užasnuti Bastajian koji je također sudjelovao u utrci, nadodavši, da bi vjerojatno bio jedna od žrtava da nije srušio svoje najbolje vrijeme iz 2011.

EKSKLUZIVNO, REPORTER JUTARNJEG U BOSTONU: TROJE MRTVIH I PREKO 140 RANJENIH U gradu pronađeno još pet bombi, policija ispituje ranjenog Saudijca! TRAGIČNA PRIČA NAJMLAĐE ŽRTVE NAPADA Sestri 8-godišnjeg dječaka koji je poginuo bomba raznijela nogu, majka teško ozlijeđena

Liječnici diljem grada kažu da su mnoge ozlijede uzrokovane "malim metalnim krhotinama", ali ne mogu potvrditi jesu li krhotine dio metalnih kuglica, što bi istražitelje usmjerilo prema tipu eksplozivne naprave.

Kirurg Peter Fagenholz u "Massachusetts General Hospital" kazao je da je osam žrtava, od ukupno 29 žrtava hospitaliziranih ondje, u kritičnom stanju.

Istaknuo je da su mnoge ozlijede ozlijede donjih udova, te da je dosad obavljeno nekoliko amputacija.

- Mnogo je malih metalnih krhotina. Ne možemo zaključiti jesu li dio eksplozivne naprave ili su dio eksplozije - kazao je za Daily Telegraph.

- U 28 godina službe ovo je najgore što sam doživio - kazao je šef bostonskih vatrogasaca Ron Harrington za ABC News.

- Tijela i dijelovi tijela. Krv posvuda. Maleni dječak leži na cesti. Mlada žena u dvadesetim godinama. Oboje mrtvi. Vidio sam dvoje ljudi kako im ruke nekontrolirano vise, jednoga bez noge - kazao je Harrington.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:15