LICA POD VELOM

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE U ime obiteljske časti: Brutalno unakažena lica žena posutih kiselinom i odrezanih noseva

Pokušaji da se zločine protiv žena u ime obiteljske časti zakonski regulira nailaze na snažan otpor vladajuće islamističke stranke koja se protivi takvoj 'vesternizaciji' Pakistana
 AP

ISLAMABAD - Brojke za 2011. su bile 943, 9, 98, 47 i 38. U Pakistanu to nije bila dobitna kombinacija na lotu, već, redom, broj žena koje su ubijene, kojima je odrezan nos, koje su fizički mučene, koje su zapaljene i na koje je prolivena kiselina – sve u ime obiteljske časti. I to su samo službene brojke kojima raspolaže Pakistanska komisija za ljudska prava.

Nakon šest godina zlostavljanja, Allah Rakhi muž je nožem odrezao nos i izderao se na nju: - Više nisi lijepa! Zatim joj je britvom zarezao desno stopalo, čime ju je kaznio zato što je izašla iz kuće bez njegovog dopuštenja. - Žena je žena samo u kući, na ulici je kurva!

To se zbilo pred 32 godine, kad je Rakhi bilo 19 godina. Za muža se udala s 13. Sve godine nakon napada svoje je unakaženo lice skrivala pod velom, sve dok se jedan kirurg nedavno nije odvažio skinuti joj nešto kože s rebara i od te kože napraviti joj nos, piše Daily Mail.

U Pakistanu, nos je simbol obiteljske časti i zato i je tako čest predmet brutalnih napada od strane muževa ili odbijenih i uvrijeđenih prosaca. Razlozi su često i sumnja na ženinu nevjeru, njezina želja da se razvede ili 'nedolično' odijevanje. Temeljna premisa je da ženina krepost pripada muškarcu, zbog čega i društvo i sudovi manje-više spremno toleriraju napade kiselinom i rezanje noseva.

Slučajevi koji u Pakistanu uopće dospiju do sudskog postupka obično završe oslobađajućom presudom ili vrlo kratkom kaznom. Na primjer, Rakhin je muž u zatvoru odležao samo 10 mjeseci. Oslobođen je jer je obećao platiti račune za njezinu operaciju, što nikad nije učinio.

Istovremeno, bilo kakvi pokušaji da se zločini protiv žena u ime obiteljske časti zakonski reguliraju nailaze na snažan otpor Jamiat Ulema Islama, islamističke stranke koja javno podržava talibane u susjednom Afganistanu, a u Pakistanu je dio vladajuće koalicije. Iako je prijedlog zakona koji kriminalizira ovakve zločine prošao u donjem domu pakistanskog parlamenta, u gornjem je zaustavljen, uz obrazloženje da bi takav zakon 'vesternizirao' Pakistan i uništio njegove tradicionalne obiteljske institucije. Osim toga, i dogovoreni brakovi zakonski više nisu dopušteni, ali ta praksa i dalje ostaje vrlo raširena, isto tako bez pravnih sankcija, piše Daily Mail .

U Islamabadu, glavnom gradu Pakistana, djeluje Fondacija za žrtve napada kiselinom koja pomaže ženama stravično unakaženih lica nositi se s društvenom stigmom, ali i potražiti liječničku pomoć. Tamo je pomoć našla i Rakhi. Iako je, kao i mnoge druge, Rakhi pomišljala na samoubojstvo nakon onoga što joj se dogodilo, danas razmišlja drugačije.

- Hvala Bogu da se nisam ubila, rekla je. Život je blagoslov!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:41