OTPORNA NA LIJEKOVE

UZNEMIRUJUĆE UPOZORENJE STRUČNJAKA O UČESTALOJ SPOLNO PRENOSIVOJ BOLESTI 'Gonoreja je na putu da vrlo skoro postane neizlječiva!'

 iStock

Glavna savjetnica vlasti u Engleskoj za zdravstvena pitanja Sally Davies upozorila je da bi gonoreja mogla postati neizlječiva. U pismu odaslanom svim engleskim liječnicima opće prakse i apotekarima, Davies spominje nedavnu pojavu 'supergonoreje' u Leedsu i zahtijeva sve da se pridržavaju propisane terapije u pogledu izdavanja pravih lijekova za tretman ove spolno prenosive bolesti.

Njezino upozorenje stiže nakon informacija da neki pacijenti u Engleskoj nisu tretirani pravim koktelom antibiotika kojima se gonoreju liječi.

BBC navodi da se gonoreja obično tretira azitromicinom (sumamedom) u kombinaciji s injekcijama ceftriaksona. No, dio pacijenata u sjevernoj Engleskoj u ožujku ove godine dobivao je samo azitromicin, što je opakoj bakteriji olakšalo razvijanje otpora.

'Zbog sve učestalijih pojava rezistencije, gonoreja je na putu da postane neizlječiva', navodi se u pismu Sally Davies.

Vodeći engleski farmaceut Keith Ridge supotpisao je njezino pismo u kojem se navodi da drugih lijekova nema.

Gonoreja je druga najučestalija spolno prenosiva bolest u Engleskoj, a u posljednje vrijeme broj oboljelih u rapidnom je porastu. Lani je u odnosu na 2013. broj slučajeva skočio za čak 19 posto.

Poznata i po nazivima kapavac i triper, gonoreja se obično prenosi izravnim spolnim kontaktom. Uzročnik joj je gonokok. Nakon inkubacije od 2 do 7 dana u muškarca nastaje pečenje pri mokrenju, crvenilo na izlazu mokraćovoda, a potom žuti gnojni iscjedak. U žena su simptomi manje burni, a infekcija može proći i nezapaženo (što predstavlja opasnost od daljnjeg širenja bolesti).

Neliječena gonoreja može dovesti do mnogobrojnih komplikacija: u muškarca upala prostate, sjemenih mjehurića i sjemenovoda te upala zglobova, a u žene upala unutarnjeg sloja maternice, jajovoda i jajnika; najteža je posljedica bolesti, do antibiotske ere, bila neplodnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:41