VENEZUELA U KAOSU

UZNEMIRUJUĆI PRIZORI IZ PARLAMENTA JEDNE OD NAFTOM NAJBOGATIJIH DRŽAVA NA SVIJETU Pristalice predsjednika upali u skupštinu i premlatili oporbenjake

 Reuters

Stotine pristaša predsjednika Venezuele Nicolasa Madura provalili su u Nacionalnu skupštinu koju kontrolira opozicija i bez milosti tukli zastupnike. Ovaj incident u Caracasu samo je točka na 'i' divljaštva koje već mjesecima vlada na ulicama ekonomski uništene zemlje u kojoj oporba neuspješno pokušava maknuti Madura s vlasti.

Krvavi obračun u Narodnoj skupštini došao je na Dan nezavisnosti Venezuele u trenucima dok je Maduro držao govor u drugom dijelu grada. Divljaci naoružani palicama su provalili u zgradu, a svjedoci kažu da su se čule i eksplozije.

- Nisam siguran o čemu se radi, možda su i petarde - kaže jedan svjedok za AFP.



Snimke s lica mjesta jasno pokazuju krvave zastupnike kako bježe i pokušavaju spasiti živu glavu.

Portal La Patilla, inače sklon oporbi, izvještava da su se bande posebno okomile na visokopozicionirane članove oporbenih stranaka, pa je nastradao i zamjenik šefa oporbe Americo de Grazia. Lokalni mediji kažu da je ozlijeđeno najmanje osmero zastupnika.

Zanimljivo, nekoliko sati prije samog napada na Skupštinu, potpredsjednik Venezuele Tareck El Aissami se pojavio u zgradi zajedno s prvim čovjekom vojske Vladimirom Padrinom Lopezom te je pozvao Madurove pristaše da dođu i daju mu podršku. Oni su to i napravili - svjetina se pojavila ispred zgrade i na kraju provalila u nju.

Inače, venezuelanska Nacionalna skupština je pod kontrolom opozicije od prosinca 2015. godine i ona je najveći trn u oku predsjedniku Maduru. Posljednja tri mjeseca situacija se potpuno zakuhala i gladni i iscrpljeni narod je brojnim uličnim prosvjedima izražavao nezadovoljstvo, ali na kraju je sve rezultiralo krvoprolićem u kojem je život izgubilo 90 ljudi. Naravno, političke frakcije optužuju jedna drugu za ubojstva.

Analitičari govore kako je država, koja ima jedne od najvećih zaliha nafte na cijelom svijetu, na rubu građanskog rata.

Samo nekoliko sati uoči nereda u parlamentu, glavna državna odvjetnica Venezeuele Luisa Ortega Diaz bila je suočena sa suspenzijom jer se usudila javno kritizirati predsjednika Madura. Prošlog su joj tjedna već blokirali imovinu i zabranili da napušta državu, a sada je samo pitanje formalnosti kada će biti smijenjena.

Ortega je prošli tjedan napala Madura u jeku helikopterskog napada na zgrade vrhovnog suda i ministarstva unutarnjih poslova, koje je izveo jedan policajac i opskurni glumac u akcijskim filmovima. Maduro je te napade nazvao terorizmom, na što je državna odvjetnica rekla da je cijela Venezuela na udaru 'državnog terorizma'.

Inače, spomenuti napadač iz helikoptera, koji je i dalje u bijegu, u srijedu se javio s videoporukom na YouTubeu, kojom poziva na ustanak protiv Madura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:01