OBJASNILA GLASNOGOVORNICA

VATIKAN POVUKAO PAPIN SAVJET RODITELJIMA HOMOSEKSUALACA 'Nije htio reći da se radi o bolesti, nemojmo izvrtati Papinu misao'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.08.2018. u 09:08

Pope Francis leads the Via Crucis (Way of the Cross) procession during Good Friday celebrations in front of the Colosseum in Rome, Italy, April 14, 2017. REUTERS/Alessandro Bianchi
Alessandro Bianchi / REUTERS

Papa Franjo

Vatikan je u ponedjeljak povukao Papino pozivanje na "psihijatriju" u kontekstu homoseksualnosti u službenom izvješću s njegove novinske konferencije.

"Kako ne bismo izvrtali Papinu misao - nije namjeravao reći da se radi o psihičkoj bolesti, ali da možda treba vidjeti kako stoje stvari na psihološkoj razini", objasnila je glasnogovornica Vatikana izostavljanje tih njegovih riječi.

Papa Franjo poručio je na povratku iz Irske u Italiju da bi se roditelji homoseksualne djece trebali moliti i možda za djecu potražiti psihijatrijsku pomoć.

"U kojoj se godini problem javlja? To je bitno. Jedna je stvar kada se pojavi kod djece, kada postoji puno stvari koje možete učiniti, s psihijatrijom ili ... vidjeti kakve su stvari", rekao je Papa novinarima u zrakoplovu.

Druga je stvar kada se homoseksualizam manifestira "nakon 20 godina", dodao je.

Novinar je upitao Papu što bi trebao učiniti otac homoseksualnog djeteta, na što je papa Franjo odgovorio: "Rekao bih da je prva stvar molitva. Ne osuđujte, već razgovarajte, shvatite i dajte sinu ili kćeri prostora".

Nereagiranje na taj problem bilo bi loše roditeljstvo, rekao je Papa.

"Ignoriranje sina ili kćeri s homoseksualnim sklonostima pokazuje manjak očinstva ili majčinstva", kazao je, dodajući da roditelji ne smiju "otjerati" svoju djecu.

Talijanske gej i lezbijske grupe kritizirale su Papine komentare.

"Pričanje o psihijatriji dovodi katoličke roditelje do vjerovanja kako je psihijatrijom moguće izliječiti homoseksualnost", rekao je Fabrizio Marrazzo iz grupe za podršku "Gay Hotline".

"Homoseksualnost nije bolest, već prirodna varijanta ljudskog ponašanja i kao takva treba biti prihvaćena i poštovana", dodao je Marrazzo.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo